Salı, Haziran 06, 2006

Soslu Köfte ve Domatesli Bulgur Pilavı

Fellah Köftesi beğenilmeyince ben de Fellah Köftesi gibi gerçek köfte yapmaya karar verdim ve yaptım geçen hafta. Adını soslu köfte koydum. Top köfteler yaptım kızarttım, üzerine fellah köftesinin sosundan hazırladım döktüm, yemeden önce o şekilde biraz fırınladım. Yerken de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirdim. Bence köfte severlere güzel bir alternatif oldu, en azından biz beğendik, tekrar yapacağım...

Yanına da domatesli biberli bir bulgur pilavı yapıverdim. Anlaşılan o ki biz daha uzun müddet bulguru bu şekilde tüketeceğiz. ;)


Soslu Köfte
Malzemeler:
  • 300 gr kıyma (kişi durumunuza göre değişir)
  • 1 adet soğan (rondoda çekilmiş)
  • bayat ekmek içi (ıslatılıp ufalanmış)
  • tuz (arzuya göre)
  • karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için:

  • 3-4 adet domates
  • 2-3 adet sivribiber
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • tuz
  • sıvıyağ

Üzerine: sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:

  • Köfte için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun ve top top köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri kızartıp bir fırın kabına alın.
  • Sos için zeytinyağında biberleri soteleyip, rondoda çekilmiş domatesleri ekleyin. Ezilmiş sarımsakları da ekleyip biraz pişirin. Pişmeye yakın tuzunu kimyonunu ekleyin.
  • Domatesler suyunu iyice çekmesin sos sulu sulu kalsın...
  • Sosu köftelerin üzerine dökün ve servis yapmadan önce fırında ısıtın.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.
  • Afiyet olsun.

Domatesli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

  • 1 adet soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 adet iri domates
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 su bardağı su
  • tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  • Soğanı ve biberleri küçük küçük doğrayın, domatesi rondodan geçirin.
  • Tencereye yağı koyun, soğanları ekleyip biraz döndürüp biberleri ekleyin ve soteleyin.
  • Sonra domatesleri ekleyip biraz döndürün ve yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz bulguru ekleyin.
  • Karıştırıp, üzerine 3 bardak sıcak su koyun ve tuzunu da ekleyip kapağını kapatın, fokurduyorsa altını kısıp pişmeye bırakın.
  • Bulgur iyice suyunu çekince altını kapatın. Bir karıştırıp üzerine kağıt havlu serip kapağını kapatın. Dinlenmeye bırakın.
  • Afiyet olsun...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tarifiniz çok güzel ama kaçkişilik olduğunu belirtirseniz sevinirim.