Cumartesi, Haziran 03, 2006

Açma


Bursa'ya giderken yolluk olarak açma yapmak istemiştim ve internetteki açma tariflerini karıştırdım, sonra kendime göre değiştirip yaptım. Hiç su kullanmayıp sadece süt kullandım. Fotoğrafta görülen ilk açmayı yolluk olarak yaptım ve Bursa'dakiler de çok beğendiler. İkincisini de haftasonu arada yenir diye yaptım ve bu sefer saç örgüsü şekli verdim.

Açmaları yaparken afiyetolsun.net ve sevgili Tarçın'ın tariflerinden faydalandım. İlkinde içine yumurta beyazını koymadım ama ikincisinde yazık olmasın diye koydum. Her ikisi de güzeldi. Kendi yaptığım şekliyle tarifi yazıyorum.

Malzemeler:

  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık süt (Bir bardağı su olabilir)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Biraz yumuşamış tereyağı (veya margarin)

Üzerine: 2 yumurta sarısı, Susam

Yapılışı:

  • Bir kaba mayayı alın ve ılık sütü ilave ederek eritin sonra şekeri, yağı, unu ve tuzu ilave ederek yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru 1 saate yakın bekletin mayalansın.
  • Hamurdan küçük bezeler kopartıp ortasına parmağınızla biraz tereyağı koyup yuvarlayın.
  • Elinizle kıvırttırarak uçlarını birleştirin. Tepsi mayası gelsin diye de bir 5 dakika bekleyin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin, afiyet olsun.