Cuma, Haziran 30, 2006

Şeftalili Krokanlı Parfe

Parfe tarifini televizyonda Yeşil Elma programında seyrettim. Bu ilk parfe denemem oldu, bugün misafirlere ikram ettim, herkes tabağını temiz geri verdi :) Bundan sonra çeşit çeşit denerim artık ;)

Krokanlı Şeftalili Parfe
Malzemeler:
  • 1 paket kakaolu bisküvi (Ben kalmış kakaolu kekim ile yaptım)
  • 1 kutu krem şanti (2 paketi birden)
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet şeftali

Kreması:

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya

Krokan: Şeker ve fındık kırığı, ocakta şeker eriyene dek ısıtılıp, karıştırılır... (Bu kısmı görmedim kendim böyle yaptım, herhalde krokan böyle yapılıyordur, sonuçta oldu.)

Yapılışı:

  • Kreması için tüm malzemeler karıştırılıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Karıştırarak soğutulur.
  • Bisküvi rondoda çekilir. Şeftali küçük küçük doğranır.
  • Kremşanti hazırlanıp, tüm malzemeler karıştırılır.
  • Kalıba dökülüp, buzluğa konur.
  • Üzeri krokanla süslenerek, soğuk servis yapılır...
  • Afiyet olsun...

Perşembe, Haziran 29, 2006

Mücver


Mücveri annem yazın yapar ve bizde ekmek arası domatesle sandviç olarak yerdik. Sabah telefon açıp sordum nasıl yapıyordun diye... Kabak dolması yapmıştım içini yazık etmedim, bir tane de tüm kabağı rendeledim. Çünkü sadece iç olursa iyi olmaz dedi annem.
Malzemeler:
  • Kabak (4 kabağın içi ve 1 bütün kabak rendesi kulandım)
  • 2 veya 3 yumurta (3 tane kullandım)
  • bir kaç dal taze soğan
  • maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • un (miktar göz kararı)
  • taze nane veya kuru nane
  • 1 paket kabartma tozu

Yapılışı:

  • Kabaklar rendelenip suyu sıkılır.
  • İçine diğer malzemeler konup karıştırılır.
  • Çok katı olmayan kaşıkla tavaya konacak kıvamda harç elde edilir.
  • Tavada sıvıyağ kızdırılır ve kaşıkla konan harç önü arkası çevrilerek kızartılır.
  • Altına kağıt havlu konmuş bir tabağa alınır. Kağıt havlu fazla yağı çektikten sonra servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun...

Perşembe, Haziran 22, 2006

Un Helvası

Bu tarifi eşimin halasından aldım. Ben kendimize aşağıdaki ölçülerin yarısından yapıverdim akşam tatlısı niyetine. Eşim, Çorum'da yediklerine benzetti ve beğendi, kalite kontrol yapıldı yani :)) Şekil verme olayı pek mümkün değil bu helvada, ancak bu kadar oldu ;)

Malzemeler:
  • 1 paket margarin ayarında tereyağı ve sıvıyağ karışımı (ya da 1 paket margarin)
  • 2 bardak un
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • arzuya göre dolmalık fıstık

Yapılışı:

  • Unu yağda dolmalık fıstıkla beraber kokusu çıkana kadar kavurun...
  • Bir tarafda da su ve sütü karıştırıp şekerle kaynatın.
  • Kaynar kaynar şerbeti dökün. Kapağını kapatıp bir kaç dakika demlenmeye bırakın.
  • Afiyet olsun...

Sebzeli Et Sote

Sofra Dergisi en sevdiğim yemek dergisi, bu ayki sayısında küçük bir kitapçık veriyordu. Hızlı ve Kolay Mutfak diye ondan bakarak yaptım bu yemeği. Sofra'nın verdiği ek kitapçıkları dergiden daha çok seviyorum :)) (Bir arkadaşın sitesinde de gördüm galiba bu yemeği ama nerde gördüğümü hatırlayamıyorum bir türlü...)

Malzemeler:
  • Yarım kilo sotelik et
  • 3 adet patates
  • 3 adet sivribiber
  • 2 adet domates
  • 1 adet havuç
  • Yarım küçük soğan (bunu ben ekledim)
  • maydanoz
  • 2 çorba kaşığı tereyağı içine az sıvıyağ karıştırdım. (orjinalinde margarin)
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Tencereye eti ve yağı alın, et suyunu çekene kadar kavurun.
  • Üzerine ince doğranmış soğanı ekleyip bir iki karıştırın sonra, sivribiber ve küp küp doğranmış domatesi ekleyin.
  • Küp küp doğranmış patates ile halka halka doğradığınız havuçları az su ile biraz haşlayın.
  • Etlere ekleyip karıştırın. (Suyuyla beraber ekledim ve suyu çekene kadar pişirdim.)
  • Sotenin pişmesine yakın kıyılmış maydanozu, tuzunu karabiberini ekleyip karıştırın.
  • Afiyet olsun...

Pazartesi, Haziran 19, 2006

YE #11 BALIK : Ton Balıklı Milföy Böreği

Bu börek çok lezzetli oluyor, misafirlerime yapmıştım ve çok beğendiler. Ben sırf kendim için bile arada sırada yapıyorum...

Ton Balıklı Milföy Böreği
Malzemeler:
  • Bir küçük kutu ton balığı konservesi (dardanel)
  • 3-4 dal taze soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 6 adet Milföy hamuru

Yapılışı:

  • Ton balığını bir kaba alın, ince doğranmış taze soğan ve maydanoz ile karıştırın.
  • Milföy hamurlarınızın ortasına harçtan paylaştırın. Hamuru istediğiniz şekilde kapatın.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında kabarıp üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Afiyet olsun...

YE #11 BALIK: Ton Balıklı Pizza

Ton Balıklı Pizza
Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • Yarım paket yaşmaya
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Ilık su (azar azar konuyor)

Üzerinin harcı:

  • 1 kutu ton balığı konservesi
  • 2 adet domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • 1 kase mısır konservesi
  • 7-8 adet siyah zeytin
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi
  • 2 çorba kaşığı ketçap
  • kekik,
  • tuz,
  • karabiber
  • sıvı yağ

Yapılışı:

  • Kaba unu koy, ortasını havuz yap. Havuzun içine mayayı koy, az ılık su ile erit, sıvıyağı şekeri, tuzu ekle, unla karıştır ve yoğur.
  • Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak suyun miktarı da ona göre ayarlanacak. Eğer katı olursa az su eklenir, yumuşak olursa da ele biraz un alınır.
  • Hamuru tezgaha al ve tezgahta da yoğur. Hamuru tepsi büyüklüğünde aç, yağlanmış tepsiye koy. Üzerine yağ, ketçap, kekik, tuz, biber serpip yaydır.
  • Üzerine konacak malzemeleri doğra ve karıştır, kaşar peynir hariç. Hamurun üzerine yaydır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına ver.
  • Kaşar rendesini pişmesine yakın üzerine yaydır ve ısıyı 10 derece azalt. Eriyince fırından çıkar.
  • Afiyet olsun...

YE #11 BALIK : Ton Balıklı Makarna

Bu ayın etkinliğinin konusu balık, ve ev sahibimiz Bezen, ev sahipliği ve seçtiği konu için kendisine teşekkür ederiz.

Ton Balıklı Makarna
Malzemeler:
  • 1 kutu ton balığı konservesi (dardanel)
  • Yarım paket makarna
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 3-4 dal taze soğan
  • bir tutam dereotu
  • tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  • Makarnayı tuzlu ve az sıvıyağlı suda haşlayıp, süzün.
  • Bir kapta doğranmış taze soğanı, dereotunu ve ton balığını karıştırıp makarnaya ekleyin.
  • Domatesleri rendeleyip, bir diş dövülmüş sarımsak ile pişirip, domates sosu hazırlayın ve servis yapacağınız makarnanın üzerine dökün.
  • Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Enginar


Daha önce birkaç kere enginar pişirmeyi denemiş ama hüsrana uğramıştım. Bu sefer güzel oldu ve artık enginar yemeği yapmayı öğrenmiş oldum. :)

Malzemeler:
  • 4 adet enginar
  • 1 adet iri soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • bir miktar taze bezelye
  • dereotu
  • tuz, birazcık şeker
  • zeytinyağı

Yapılışı:

  • Soyulmuş ve kararmaması için unlu ve limonlu suya konmuş enginarlar tencereye alınır.
  • Küp küp doğranmış soğanlar ve havuçlar eklenir. Bezelyeler de eklenir.
  • Soğuk su ve biraz da unlu sudan konur. Tuz ve şeker ilave edilir.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Enginarlar biraz yumuşayınca küp doğranmış patatesler ilave edilir.
  • Tamamen pişirilir ve soğutulur.
  • Harç enginarların ortasına yerleştirilir ve üzerine kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

Pazar, Haziran 18, 2006

Fırında Sebzeli Makarna

Malzemeler:
  • Yarım paket makarna
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • yarım çay bardağı süt
  • kaşar peyniri rendesi
  • tuz
  • karabiber

Yapılışı:

  • Makarna haşlanır.
  • Domates hariç tüm sebzeler jülyen (yani ince uzun) doğranır. Hepsi zeytinyağında sotelenir.
  • En son küçük doğranmış domates de ilave edilip soteye devam edilir.
  • Tuz ve karabiber eklenir.
  • Makarna fırın kabına alınır ve üzerine sebzeler dökülür.
  • Süt gezdirilip, kaşar rendesi dökülür.
  • 180 derece fırına sürülür.
  • Kaşarlar eriyince fırından alınır.
  • Sıcak servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

Not: Sebze olarak biraz mantar ve pırasa da eklenebilir.

Domatesli Biber

Bu yemeği yıllar önce bir yaz tatilinde yengem yapmıştı. Denizden dönünce acıkan bizlere çok iyi gelmişti. Ben de yazın arada sırada kahvaltıya yapıyorum. Fazla yağlı olmadığı için kızartma gibi değil oldukça hafif. İçindeki bir iki biber de acıysa oldukça güzel oluyor... ;)

Malzemeler:
  • Bir miktar sivri biber
  • 3-4 domates
  • tuz
  • çok az sıvıyağ

Yapılışı:

  • Sivri biberler iri iri doğranır. Ve kapaklı bir tavada çok az sıvıyağ ile biraz sotelenir.
  • Domatesler rendelenir ve biberlere katılır.
  • Tuz serpilip, kapağı kapatılıp, pişirilir.
  • Afiyet olsun.

Cuma, Haziran 16, 2006

Portakallı Kek

Tatile çıkmadan önce bilgisayarımda depoladığım bir türlü yazmaya fırsat bulamadığım tarifleri tek tek yazıyorum. Bunlardan biri de Hale Abla'nın (eşimin kuzeni) portakallı keki. Çok güzel kabarmış lezzetli bir kekti. Ben de hemen fotoğrafını çekip tarifini almıştım. Nihayet sizlerle paylaşıyorum...

Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Yapılışı:

  • Hazırlama kabınızı sıcak su dolu bir başka kabın içine oturtuyorsunuz ve yumurtaları kırıp çırpıyorsunuz, sonra şekeri ekleyip çırpın.
  • Yağı, portakal suyunu, unu, kabartma tozunu, vanilyayı koyup karıştırın.
  • Yağlayıp unladığınız kek kalıbınıza dökün.
  • 150 derece önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirin. Bıçak batırıp çıkarın temiz çıkarsa pişmiş demektir.
  • Afiyet olsun...

Fırında Patatesli Köfte


Malzemeler:
  • 4-5 adet patates,
  • 2 adet domates,
  • bir kaç biber,
  • az salça,
  • su, tuz

Köftesi için:

  • 500 gram kıyma,
  • 1 adet soğan,
  • bayat ekmek içi,
  • tuz, karabiber,
  • kimyon,
  • kekik,
  • bir diş sarımsak
  • maydanoz

Yapılışı:

  • Soğan ve sarımsak rendelenir, ekmek içi ıslatılıp sıkılır ve ufalanır. Maydanoz kıyılır.
  • Köftenin malzemeleri karıştırılıp yoğrularak köfteler hazırlanır ve yağda hafif kızartılır.
  • Patatesler soyulup yuvarlak dilimler halinde tepsiye yerleştirilir.
  • Üzerine salçalı su ile domates rendesi dökülür. Tuz serpilir.
  • Köfteler ve biberler dizilir.
  • Tepsi folyo ile örtülüp fırına verilir.
  • Suyu çok azaldıysa kenarından sıcak su ilave edilir ve patatesler pişince fırından alınır.
  • Afiyet olsun...

Çarşamba, Haziran 14, 2006

Kıymalı Maydanozlu Börek


Bu benim klasik tepsi böreğim, içini canım neli isterse öyle yapıyorum. Bazen ıspanaklı kıymalı, bazen patatesli, bazen peynirli nasıl denk gelirse. :) Kıymalı maydanozlu da çok güzel oluyor. Ölçülerim göz kararı aslında ama genel olarak ne koyduğumu yazıyorum...
Malzemeler:
  • 5-6 adet yufka
  • 3 yumurta (tepsim büyük olduğu için)
  • süt
  • yoğurt
  • sıvıyağ
  • tuz

içine: kıyma, maydanoz, tuz, karabiber

üzerine: susam, çörekotu

Yapılışı:

  • Fırın tepsisini yağlayıp bir yufkayı kenarlarından taşacak şekilde yerleştirin.
  • Yumurta, süt, yoğurt ve sıvıyağ karışımını yapın içine birazcık tuz katın. Üzerine sürün.
  • İkinci yufkayı üzerine büzdüre büzdüre yayın ve karışımdan sürün.
  • Üçüncü yufkayı da aynı şekilde yapıp üzerine karışım sürdükten sonra tuz ve karabiber konarak kavrulmuş kıymayı üzerine yaydırın ve kıymanın da üzerine yıkanıp kıyılmış maydanozları serpiştirin.
  • Diğer yufkaları da aralarına harç sürerek yaydırın. En alttaki yufkanın kenarlarını içe katlayıp son yufkayı da üzerine koyun. Karışımdan sürüp üzerine susam ve çörekotu serpin.
  • 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin, fırından çıkınca üzerine su serpiştirip örtün, biraz dinlendirin...
  • Afiyet olsun...

Not: İçine sürülen karışımı sadece sütlü veya sadece yoğurtlu olarak da yapabilirsiniz. Ben hepsinden koyuyorum ;)

Meyveli Tart


Sevgili Aslı'nın Tarçının Mutfağı ananaslı tart tarifini başka meyvelerle (kiraz, muz, çilek) yaptım. Tart kalıbım yoktu, yaklaşık 28 cm lik borcamda yaptım. Çok güzel oldu, Aslı'ya bu güzel tarif için teşekkür ederim.Ben burada sadece malzemelerini yazacağım çünkü gram yerine bardak kaşık kullandım. Gerisi için Tarçının mutfağını ziyaret ediniz :)

Malzemeler:

Tart Hamuru:

  • 1 su bardağı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 3 yumurta sarısı, 4 yumurta akı (akın birini kremanın yumurtasının akı yazık olmasın diye ben ekledim.)
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu (unun içine karıştırılacak)
  • 1 paket vanilya

Krema:

  • 1 Yumurta sarısı
  • 1/2 litre süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 3,5 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Kiraz, çilek, muz
  • 1 paket dr oetker tart jölesi

Cumartesi, Haziran 10, 2006

Minik Tuzlu Kurabiye ve Tarçınlı Kurabiye


Benim İstanbul'dan canım arkadaşlarım yine cici mamalar yapıp yemişler bana da fotoğraflarını ve tariflerini göndermişler. :) Tarifler Yasemin'den, fotoğraflar da Derya'dan, Her ikisine ve yeğenlerime öpücükler gönderiyorum. Tarifleri de hemen yayınlıyorum. Ellerinize sağlık...

Minik Tuzlu Kurabiye
Malzemeler:
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ,
  • 2 çorba kaşığı sirke,
  • 3 çorba kaşığı ılık su,
  • 3 su bardağı un,
  • 50 gr. margarin,
  • 2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi,
  • çok az tuz

Üzerine: zeytin ezmesi, yumurta sarısı, çörekotu veya susam

Yapılışı:

  • Bütün malzemeler yoğrulur, yarım saat dinlendirilir.
  • Merdane ile ince açılır, kare olarak kesillir.
  • Üzerine zeytin ezmesi ve yumurta sarısı sürülür.
  • Kenar kısımlarınada çörek otu veya susam serpiştirilerek fırına verilir.
  • Afiyet olsun...


Tarçınlı Kurabiye
Malzemeler:

  • 1 paket margarin,
  • 1 su bardağı iri dövülmüş fındık,
  • 3 çorba kaşığı toz şeker,
  • aldığı kadar un,

Üzerine: Tarçın ve pudra şekeri karıştırılır.

Yapılışı:

  • Margarin, un, şeker ve fındık karıştırılıp yoğrulur.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve tepsiye dizilir. Fırına verilir.
  • Üzeri pempeleşince yada hafif çatlaklar oluşunca çıkarılır.
  • Ilıkken süzgeçle tarçın karışımı bolca serpilir.
  • Afiyet olsun...

Perşembe, Haziran 08, 2006

Karamelli Puding

Yemek kitaplarımdan bakarak bu pudingi yaptım. Oktay Usta'nın kitabında karamelli puding olarak geçiyordu. Lezzet dergisinden seçilme tariflerden oluşan kitabımda da krem karamel tarifine çok benziyor sadece içinde yumurta yok ve içine de karamel konuyor. Ben hem içine hem üzerine karamel döktüm. Yaz için iyi bir tatlı alternatifi. Dondurma da olmazsa olmaz... :)

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 6 çorba kaşığı nişasta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su

Yapılışı:

  • Sütü koyup kaynatın.
  • Diğer yanda toz şekeri yağsız tavada karamel kıvamına getirin. Sıcak su ekleyip kaynatın.
  • Bu arada nişastayı suyla eritin ve kaynayan sütün içine yavaş yavaş karıştırarak dökün.
  • Koyulaşınca kaynayan karameli muhallebinin içine katın.
  • Biraz daha kaynatıp önceden ıslatılmış kaselere boşaltın.
  • Üzeri için de az şekerden tekrar aynı şekilde karamel yapın ve üzerlerine gezdirin.
  • İsterseniz ters çevirip tabağa alın ve dondurmayla servis yapın.
  • Afiyet olsun...

Not: İçine küçücük bir damla sakızı attığımı ve onun da çok hoş bir aroma kattığını yazmayı unutmuşum :)

Salı, Haziran 06, 2006

Soslu Köfte ve Domatesli Bulgur Pilavı

Fellah Köftesi beğenilmeyince ben de Fellah Köftesi gibi gerçek köfte yapmaya karar verdim ve yaptım geçen hafta. Adını soslu köfte koydum. Top köfteler yaptım kızarttım, üzerine fellah köftesinin sosundan hazırladım döktüm, yemeden önce o şekilde biraz fırınladım. Yerken de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirdim. Bence köfte severlere güzel bir alternatif oldu, en azından biz beğendik, tekrar yapacağım...

Yanına da domatesli biberli bir bulgur pilavı yapıverdim. Anlaşılan o ki biz daha uzun müddet bulguru bu şekilde tüketeceğiz. ;)


Soslu Köfte
Malzemeler:
  • 300 gr kıyma (kişi durumunuza göre değişir)
  • 1 adet soğan (rondoda çekilmiş)
  • bayat ekmek içi (ıslatılıp ufalanmış)
  • tuz (arzuya göre)
  • karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için:

  • 3-4 adet domates
  • 2-3 adet sivribiber
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • tuz
  • sıvıyağ

Üzerine: sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:

  • Köfte için tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun ve top top köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri kızartıp bir fırın kabına alın.
  • Sos için zeytinyağında biberleri soteleyip, rondoda çekilmiş domatesleri ekleyin. Ezilmiş sarımsakları da ekleyip biraz pişirin. Pişmeye yakın tuzunu kimyonunu ekleyin.
  • Domatesler suyunu iyice çekmesin sos sulu sulu kalsın...
  • Sosu köftelerin üzerine dökün ve servis yapmadan önce fırında ısıtın.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın.
  • Afiyet olsun.

Domatesli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

  • 1 adet soğan
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 adet iri domates
  • 2 su bardağı bulgur
  • 3 su bardağı su
  • tuz
  • sıvıyağ

Yapılışı:

  • Soğanı ve biberleri küçük küçük doğrayın, domatesi rondodan geçirin.
  • Tencereye yağı koyun, soğanları ekleyip biraz döndürüp biberleri ekleyin ve soteleyin.
  • Sonra domatesleri ekleyip biraz döndürün ve yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz bulguru ekleyin.
  • Karıştırıp, üzerine 3 bardak sıcak su koyun ve tuzunu da ekleyip kapağını kapatın, fokurduyorsa altını kısıp pişmeye bırakın.
  • Bulgur iyice suyunu çekince altını kapatın. Bir karıştırıp üzerine kağıt havlu serip kapağını kapatın. Dinlenmeye bırakın.
  • Afiyet olsun...

Cumartesi, Haziran 03, 2006

Açma


Bursa'ya giderken yolluk olarak açma yapmak istemiştim ve internetteki açma tariflerini karıştırdım, sonra kendime göre değiştirip yaptım. Hiç su kullanmayıp sadece süt kullandım. Fotoğrafta görülen ilk açmayı yolluk olarak yaptım ve Bursa'dakiler de çok beğendiler. İkincisini de haftasonu arada yenir diye yaptım ve bu sefer saç örgüsü şekli verdim.

Açmaları yaparken afiyetolsun.net ve sevgili Tarçın'ın tariflerinden faydalandım. İlkinde içine yumurta beyazını koymadım ama ikincisinde yazık olmasın diye koydum. Her ikisi de güzeldi. Kendi yaptığım şekliyle tarifi yazıyorum.

Malzemeler:

  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık süt (Bir bardağı su olabilir)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
  • Biraz yumuşamış tereyağı (veya margarin)

Üzerine: 2 yumurta sarısı, Susam

Yapılışı:

  • Bir kaba mayayı alın ve ılık sütü ilave ederek eritin sonra şekeri, yağı, unu ve tuzu ilave ederek yoğurun. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru 1 saate yakın bekletin mayalansın.
  • Hamurdan küçük bezeler kopartıp ortasına parmağınızla biraz tereyağı koyup yuvarlayın.
  • Elinizle kıvırttırarak uçlarını birleştirin. Tepsi mayası gelsin diye de bir 5 dakika bekleyin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin, afiyet olsun.

Cuma, Haziran 02, 2006

Kabaklı Kömbe - Tam Buğday Unlu


Geçen gün yine mutfakta bakınıyordum bugün ne yapayım diye dolapta kabakları gördüm, her zaman yaptığım kabaklı böreğim aklıma geldi, sıcak havada çıkıp yufka almaya üşendim, ne zamandır aklımda televizyonda yeşil elma'da seyrettiğim kıymalı kömbe vardı ben onu farklı yapayım, değişik olsun dedim. Tam buğday unu ile daha küçük bir tepsiye kabaklı lorlu harç ile yaptım.

Eşim, akşam çayla ve turşu ile beraber yedi, ağzından çok sık çıkmayan "Güzel olmuş bu" cümlesi çıkınca günlüğüme koymaya karar verdim. Komşuma da vermiştim o da sabah çok güzel olmuş dedi. Gerçekten de yumuşacık olmuştu...


Ben normal fırın tepsisinden daha küçük bir tepsiye yaptım o yüzden hamurun ölçülerinde suyu, yoğurdu ve sütü yarıya indirdim. Kendi ölçülerimle yazıyorum...

Malzemeler:
  • Yarım paket yaşmaya
  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Alabildiği kadar tam buğday unu
  • Aralarına sıvıyağ

İçine:

  • 2-3 adet kabak
  • 200 gram lor (veya beyaz peynir)
  • 1 yumurta
  • maydanoz
  • tuz
  • karabiber

Üzerine: 1 yumurtanın sarısı, susam, çörek otu

Yapılışı:

  • Yaşmayayı kaba koy üzerine suyu koy ezdir, ılık süt koy, karıştır.
  • Yoğurdu, şekerini, ununu, tuzunu koy, yoğur.
  • Kulak memesi yumuşaklığında elde edilen hamuru ikiye böl.
  • Merdane ile aç, yufka haline gelince üzerine sıvıyağ sür, katla, kat aralarına da yağ sür.
  • Dörde katlanacak. Diğer parçayı da aynı şekilde yap beklet.
  • Bu arada kabakları rendele, içine tuz, karabiber ve loru koy.
  • Maydanozları kıy ve içine ekle, bir yumurta da kır ve karıştır.
  • Hamurun bir parçasını dikdörtgen şeklinde elinle aç ve tepsiye yerleştir.
  • Harcı hamurun üzerine yerleştir. Sonra ikinci parçayı ser.
  • Üzerine bir yumurta sarısı sür.
  • Tepside dilim dilim kes, üzerine susam ve çörek otu serp.
  • 180 derece fırında pişir, afiyet olsun...
  • İyi bir haftasonu geçirmeniz dileğiyle...