Cuma, Aralık 29, 2006

İyi Bayramlar, Mutlu Yıllar



Kurban Bayramınız ve yeni yılınız kutlu olsun.
Nice sağlıklı, mutlu, huzurlu, neşeli bayramlar ve yıllar dilerim...

Sevgiyle kalın, hoşcakalın...
Tatil sonrası görüşmek üzere,
Nilüfer

Pazartesi, Aralık 25, 2006

YE Özel: Puanlı Pasta


Yemek Etkinliğinin bu özel kısmına özel tariflerle katılmayı istiyordum ama o kadar yoğunum ki... Yeni bir yıla bayramla beraber gireceğiz, herkese mutluluk sağlık ve neşeli yıllar diliyorum. Etkinliğe ev sahibeliği yapacak olan Sonia hanıma emeği için çok teşekkür ediyorum.

Dün akşam annemlere yaptığım pastayı etkinlik için yayınlıyorum. Daha önce bisküvili bir pastayı puantiye süslemiştim bu sefer gerçek bir pastayı bu şekilde süsledim. :) Pastam çok beğenildi, tarifi arşivimden aslında, üzerine en son krem şanti dökülüyordu, onu dökmedim, hemen çikolata damlacıkları ile süsledim. 28 cmlik bir yuvarlak düz bir kalıba yaptım.
Tarife buradan ulaşabilirsiniz....



Cuma, Aralık 22, 2006

Fırında Balık

Evde çok kokar, apartmana da kokar diye evlendiğimden beri balık aldığımızda hep fırında pişiririm, hiç tavada pişirmiyorum. Tepsiyi hafif yağlıyorum, balıkları yıkayıp diziyorum, tuz serptirip üzerine de soğan dilimi ve limon dilimi koyuyorum. 200 derece fırına veriyorum. Önce üzerine folyo kağıdı koyuyorum ama sonra kağıdı alıp üzerini de kızarttırıyorum. Böylelikle fırında kızarmış balıklarım oluyor :) Her türlü balığı bu şekilde yapıyorum, hamsi, çinekop, büyük balık vs... Benim fırınım sadece turbo olduğu için üzerine folyo koyuyorum, yoksa üstü çok kurutuyor, alt üst ayrı pişirme özelliği olan fırınlarda gerek kalmaz sanırım...

Salı, Aralık 19, 2006

Etli Kuru Patlıcan Dolması


Eşimin doğumgünü için damak tadına uygun seveceği bir şey yapmak istedim ve ilk kez kuru patlıcan ve biber aldım, etli dolmasını yaptım, gerçekten güzel oldu ve eşim beğendi, hatta ona yemeğin acısı az bile geldi :).

Yarın kayınvalidemler gelecek ve bir hafta kadar kalacaklar. Onlar için de hazırlık yapacağım. Bugün kayınvalideme de iyiki doğurdun hediyesi aldım ;)

Not: Kayınvalidem diye yazdığıma bakmayın anne derim ve annem diye bahsederim herzaman, çok da severim... Anne'ye, anne'den gibi bahsedilmesinden hoşlanmıyorum...

Yemeğin tarifini Hatunca.net diye bir siteden buldum. Ülkü Yazıcı hanıma ait tarif, kendisine bu güzel tarif için teşekkür ederim... Ben limon yerine nar ekşisi kullandım ve harcın içine karıştırdım.

Malzemeler:

  • kuru patlıcan (Bir dizi aldım, 25-30 tane haşladım, artanı pirinçli yapacağım)
  • 200-250 gr kıyma
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 1 adet iri soğan
  • 2 büyük boy domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • tuz
  • yarım çay kaşığı kimyon
  • kırmızı biber
  • kara biber
  • zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:

  • Dolma içini hazırlamadan önce kuru patlıcanları 15 dakika kaynar suya atıp haşladım.
  • Soğanı rondoda çekip iç malzemelerin tamamını karıştırdım. İçi biraz sulu olmalı, kıymalar top top kalmamalıymış.
  • Kuru patlıcanların içini harçla doldurdum, tencereye ağızları yukarıya gelecek şekilde yanyana dizdim.
  • Patlıcanların üzerinden biraz tuz ve biraz daha zeytinyağı gezdirdim.
  • Patlıcanların yarısına gelecek şekilde su koyup, patlıcanların üzerine bir tabak kapattım ve tencerenin de kapağını kapatıp pişirdim.
  • Afiyet olsun.

Cuma, Aralık 15, 2006

YE #17 Kabakgiller: Kabak Rüyası


Bu ayki yemek etkinliğimizin konusu kabakgiller ve ev sahibi Marifet Teyzemiz "Vildan". Minik ikizlerine rağmen o kadar marifetli ki hayran olmamak elde değil. Çok da güzel bir konu seçmiş.

Bu sefer ki etkinliğe bir kaç tarifle katılacağım. İlki kızkardeşimin yaptığı bu tatlı. İsmini kendi uydurdu ama bence kabaklı enerji bombası desek daha doğru :))


Malzemeler:

  • 1,5- 2 dilim bal kabağı
  • şeker (kabağı pişirmek için)
  • 1 çay bardağı fındık
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 250 gr kuru incir
  • 250 gr kuru kayısı
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 2 adet elma
  • 2 adet armut
  • çeşitli bisküviler (evde kalmış her çeşit)
  • üzerine hindistancevizi tozu

Yapılışı:

  • Bal kabağı, kabak tatlısı olarak pişirilir. Ya da daha önce yaptığımız kabak tatlısının kalanı kullanılabilir.
  • Kabak tatlısı ezdirilir ve soğutulur.
  • Kayısı, incir, elma ve armut küp küp doğranır.
  • Fındık ve ceviz de doğranır.
  • Bisküviler iri iri kırılır.
  • Tüm malzemeler karıştırılıp, mozaik pasta kıvamına getirilir.
  • Streç film serilmiş bir kalıba dökülür ve buzlukta saklanır.
  • Servisten bir müddet önce buzluktan çıkartılır.
  • Dilimleyerek soğuk servis yapılır.
  • Afiyet olsun.

Ayrıca etkinlik için daha önce yaptığım kabaklı tariflerin de linklerini de yazıyorum. Diğer yeni tarifler de sayfanın aşağısındalar...

Kabak Salatası



Geçenlerde komşumda yediğim bu salatayı akşam ben de yaptım. Biz kabak salatasını çiğden yapıyorduk bu hem pişiriliyor hem de pirinçli. Ben içine maydanoz ve dereotu ekledim.

Arzulanan miktarda kabak ve havuç rendesi 1 yemek kaşığı pirinçle suyunu çekene kadar pişirilir. Pirinçler kabağın suyu ile pişiyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve mayonez karışımı dökülür. İstenilen şekilde süslenir.

Üstteki tabak benim yaptığım; içinde 2 adet kabak 1 adet havuç ve 1 yemek kaşığıda pirinç var. Dereotu ve maydanozu piştikten sonra içine kattım. Üzerine de sadece sarımsaklı yoğurt döktüm.

Balkabağı Soslu Su Muhallebisi


Su muhallebisinin üzerine püre haline getirdiğim kabak tatlısından ve birazda onun şerbetinden sos olarak koydum...

Malzemeler:

  • 6 su bardağı su
  • 1 çay bardağı buğday nişastası (bence az geldi biraz arttırılabilir)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin

Sos: Kabak tatlısı çatalla ezilip püre yapılır...

Yapılışı:

  • Tencereye 4 bardak su konup kaynatılır. Kalan 2 bardak suda nişasta eritilir ve şeker katılır.
  • Nişastalı su, kaynayan suya hızlı hızlı karıştırarak dökülür. Muhallebi kıvamına gelene dek karıştırılır.
  • 10 dakika sonra margarin de içine atılıp altı kapatılır. Servis kaplarına boşaltılır.
  • Kabak tatlısı püresi üzerine dökülüp soğuk servis edilir.
  • Afiyet olsun...

Balkabaklı Pasta


Etkinlik için kabaklı birşeyler yapacağım ya herşeyi kabaklı düşünmeye başladım hazır elimde de kabak tatlısı varken. Bu pasta da onlardan biri, sevgili Aslı'nın Tarçın'ın Mutfağında Limonlu Pasta tarifi gördüm. O pastanın kremasına limon koymayıp bir kaç kaşık kabak tatlısı püresi koydum. Komşulara ikram ettim ertesi gün kremasında ne oldugunu sordular :)) Yalnız eğer yaparsanız kremanın şekerini biraz azaltın, çünkü kabak tatlısı da tatlı olduğu için 1 su bardağı şeker fazla geliyor, yarım yeter.

Kabak Tatlısı


Siz kabak tatlısını nasıl yaparsınız, akşamdan şekere yatırarak mı? Ben farklı yapıyorum, annemden öğrendiğim usulle...

Dilimlenmiş kabağı yıkadıktan sonra tencereye alıp üzerine biraz su koyar, kapağını kapar ve hafif haşlarım. Haşlandıktan sonra suyu fazlaysa birazını dökerim. Üzerini örtecek kadar şeker koyup pişiririm. Pişmesine yakın kabağın tadına bakarım şekeri az ise biraz daha eklerim. Soğuduktan sonra üzerini hindistan cevizi veya ceviz ile süsleyip servis yaparım. İşte bu kadar, afiyet olsun...

Balkabaklı Semola


Ayşenur arkadaşımızda gördüğüm Semola (bir tür irmik tatlısı) tarifine (bakarsanız 16 Ekim 2006 tarihli) kabak tatlısı püresi koydum. İçindeki şeker miktarını da ona göre azalttım.Gün ışığında fotoğrafını çekip ekleyeceğim...

Malzemeler:
  • Kabak tatlısı püresi
  • 3 bardak su
  • 2 bardak süt
  • 1/2 bardak şeker
  • 1 bardak irmik
  • iri doğranmış ceviz
  • çam fıstığı

Yapılışı:

  • Su, süt, şeker ve kabak püresini karıştırıp kaynatın.
  • Kaynayınca irmiğini ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin.
  • Pişince içine çam fıstığı ve ceviz karıştırın.
  • Düz bir tepsiye dökün. Benimki kare borcamdı. (Revani borcamı)
  • Soğuk servis yapın....
  • Afiyet olsun...

Kabaklı Tül (Paçavra) Böreği


Sevgili Şeyma'nın Yemek Cini sitesinde tül böreği tarifi görüdüm yorumlardan da örnek alarak hemen denedim çok güzel oldu(üstteki resim). Sonra ben bunu kabaklı havuçlu da yaparım etkinlik için diye düşündüm, kendim tarif icat ettiğimi sandım ama havalara girdim kendimce, akşam sofra dergisini karıştırırken bir de ne göreyim çok benzer bir tarif, fosss diye söndüm, sanırım benim orjinal birşey üretmem için daha çook fırın ekmek yemem lazım :))

Yapılışı:
Bir tepsiye 3 bardak süt koydum, 1 kabak ve bir de havuç rendeledim. Biraz kaşar peyniri de rendeledim. Kabakların suyunu sıkın ben ben sıkmadım ama sıkınca daha iyi olur.
3 yumurtayı çırpıp ekledim. 3 de yufka parçaladım içine, biraz da sıvıyağ gezdirdim. Maydanoz da doğradım biraz. Tuzuna bakıp birazcık da tuz ilave ettim. Karıştırıp yaydırdım.
Yufkanın bir kısmını en üste parçaladığım için alttaki fotoğrafda kabaklar görünmüyor. Dilimlenmiş halini çekmeden de hepsini yedik :))
Neyse biraz bekletip 200 derece önceden ısınmış fırında pişirdim. Afiyet olsun...

Salı, Aralık 12, 2006

Brokolili Makarna Böreği


Makarnayı çok mu haşladınız, üzülmeyin mutfakta çareler tükenmez :)

Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • yarım paket makarna
  • peynir
  • süt
  • 1 adet yumurta sarısı üzerine akı içine
  • biraz sıvıyağ
  • brokoli

Yapılışı:
  • Makarnayı haşlayıp, süzün. Bir kaba alın, içine biraz sıvıyağ karıştırın. Peynir ufalayın. Süt ile yumurta akını karıştırıp onu da karıştırın.
  • Brokolileri küçük parçalara bölüp kaynayan suda 3-5 dakika haşlayıp süzün. Onu da makarna karışımına karıştırın.
  • Bir tepsiye yufkanın birini döşeyin, üzerine makarnalı karışımı dökün. Diğer yufkayı üzerine kapatın...
  • Böreğin üzerine yumurtanın sarısını sürün.
  • 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.
  • Afiyet olsun...

İki Renkli Patates Salatası


Bu salatayı da komşumda yedim. Bende de aynı tarif vardı. Patatesi haşlayıp eziyorsunuz. İkiye bölüp bir yarıya tazesoğan, maydanoz ve kornişon turşu doğruyorsunuz, bir diğer yarıya da havuç rendeliyorsunuz. Bir kalıba önce yeşillikli kısmı sonra da üzerine havuçlu kısmı koyup ters çevirip servis ediyorsunuz. İşte bu kadar, afiyet olsun :)

Salı, Aralık 05, 2006

Yaş Pasta

Çok uzun zamandır bekleyen bu pasta tarifini kaybettiğimi sanıyordum, yanılmışım buldum. Ankara'da eşimin kuzeni Gülizar abla yapmıştı. Hafif güzel bir pasta, tarifin pastaneden olduğunu söylemişti. Fotoğrafını ekleyeyim de şimdilik en kısa zamanda tarifini de yazarım. Bugünlerde günler yetmiyor bana, hiçbir işimi yetiştiremiyorum :)
Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 2 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması:

  • 1 litre süt
  • 1/2 su bardağı mısır nişastası
  • 1/2 su bardağı buğday nişastası
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 200 gr tereyağı

Yapılışı:

  • Un ve kabartma tozu dışındaki tüm malzemeler 7 dakika mikserde çırpılır.
  • Sonra kabartma tozu una karıştırılır ve elenerek karışıma katılır. Çatalla karıştırılır.
  • Yağlanmış yuvarlak düz kalıba dökülüp, önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
  • Kreması için malzemeler karıştırılarak pişirilir. Pişince tereyağı konulup mikserle çırpılır.
  • Kek ortasından ikiye bölünerek iki kat yapılır ve arasına ve üstüne kreması sürülür.
  • İstenirse çikolatalı sos yapılıp pastanın üzerine dökülür.
  • Pastanın üzeri antep fıstıklarıyla süslenip, servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

Cuma, Aralık 01, 2006

Kömbe


Bu ara fazla birşey yemiyorum ama yapıp buzluğa attım birşeyler. Ne zaman misafir gelecek olsa kızımın huysuzluğu tutuyor ve elim ayağım birbirine dolaşıyor, hiçbir şey yetişmiyor, stress oluyorum. En iyisi önceden hazırlıklı olmak diye dün gece kıymalı patatesli börekten yapıp çiğden buzluğa koydum, kek ve ıspanaklı gül böreği de koydum. Ama ıspanaklı böreği çiğden koymadım, pişirip koydum. Biraz ekmek hamurum vardı onunla ve ıspanağımın kalanıyla da ıspanaklı pide yaptım onu da koydum. Bazen haftasonu kahvaltısına da dolaptan çıkartıp ısıtırım diye. Kalan yufkalarımla galeta unlu börekten yapıp onu da koyacağım ve de kurabiye yapıp stoğumu tamamlayacağım :)

Belim için fizik tedaviye başladım geçen gün, doktor bel fıtığımın iyi durumda olduğunu bilinçli yaşamam gerektiğini söyledi. Fizik tedavide daha iki gün oldu faydasını henüz çıkmaz ama orada yüzüstü yatıp belime elektrik verip masaj yapılıyor, bir de sıcak tutuluyor. Oooh dün arada şekerledim herhalde rahattan :))

Çok yazdım bugün gelelim tarife, ben daha önce kabaklı kömbe ve kıymalı kömbe yapmıştım. Bu farklı kömbe ise karadenizli komşumun yöresinde yapılıyormuş. Kahvaltıda ekmek yerine gayet güzeldi, yumuşacıktı.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • ılık süt (miktar hamurun yumuşaklığına göre)
  • 800 gr un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp diğerleri bir kabın içine kırılır. Sıvıyağ, maya ve süt ilave edilir. Şeker ve tuz da ilave edilip karıltırıldıktan sonra un eklenir.
  • Hamur iyice yoğrulur. Kıvamı kulak memesi yumuşaklığından daha katı olacak.
  • Mayalandıktan sonra hamur yuvarlanarak yağlanmış bir tepsiye dizilir ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derece fırında pişirilir.
  • Afiyet olsun...