Salı, Eylül 05, 2006

Börek, börek, börek...

Her ne kadar acele çeksem de, üç çeşit lezzetli börek var bu fotoğraflarda :) İlki lorlu, domates, biberli; ikincisi kabak ve havuçlu; üçüncüsü de patlıcanlı...

3 Çeşit İçli Börek
Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 1 yumurta
  • 1 kase yoğurt
  • Sıvıyağ (göz kararı)

İçi:Lorlu iç: Lor serpiştirilir. Üzerine minik doğranmış domates serpiştirilir. Onun da üzerine doğranmış biberler serpiştirilir..

Kabaklı iç: 1 kabak rendelenir, 1 küçük havuç rendelenir, dereotu ve maydanoz kıyılır, peynir veya lor ufalanır ve hepsi karıştırılıp tuz karabiber eklenir.

Patlıcanlı iç: 2 patlıcan küp doğranıp sotelenirken, 1 tane soğan doğranıp eklenir, sonra küp doğranmış 1-2 domates eklenir, tuz da eklenip 10 dakika pişirilir. Ilımaya bırakılır.

Yapılışı:

  • Yumurtalar, yoğurt ve sıvıyağ karıştırılıp harç hazırlanır. Yoğurda biraz süt de katabilirsiniz.
  • Orta boy bir tepsi yağlanıp, ilk yufka büzüşük bir şekilde döşenir. Üzerine harçtan kaşıkla dökülüp yaydırılır. İkinci yufkanın da yarısı bölünüp yine büzüşük şekilde yaydırılır ve üzerine harç dökülür.
  • Hangi iç malzemeden yapılacaksa, iç yufkanın üzerine yaydırılır.
  • Kalan yufkalar da aralarına harç sürülüp döşenir. En üste de harç sürülür.
  • Böreğin üzerine susam ve çörekotu serpilip, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
  • Afiyet olsun...