Pazar, Nisan 30, 2006

Havuçlu Kabak Salatası

Bu salatayı Hale abla yapmış. İçinde rendelenmiş havuç, ince doğranmış kabak ve salatalık var. Sarımsaklı yoğurt ile gayet lezzetli olmuştu. Üzeri de çörek otu ve maydanoz ile süslenmişti.

Hasanpaşa Köfte


Hasanpaşa Köfte tarifini Oktay Ustanın kitabından ve de Portakal Ağacı yemek sitesinden baktım. İki tarif arasında küçük farklar vardı sadece, köfteyi yarım kilo kıymadan tek yumurta ile ve maydanoz da kıyarak hazırladım. Sosunda da bir kaşık un vardı. Tarifin linkini portakalağacına yönlendirdim. Üstte görülen pilav da Knorr iç pilav harcı ile hazırlamış bir pilavdır :) Yalnız harcım yarım paketti. Ben de yarım paketi 2 bardak pirince kullandım iyi oldu.


Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler:
  • Yarım kilo taze fasulye
  • 1 adet soğan
  • 1 adet iri domates
  • 3-4 diş sarımsak
  • şeker
  • tuz
Yapılışı:
  • Soğan piyazlık doğranıp tencerenin dibine yerleştirilir, üzerine taze fasulyeler onun da üzerine kabuğu soyulmuş domatesler ve bir kaç diş sarımsak, kesme şeker ve tuz ilave edilip, yağı ve yeteri kadar da su eklenir.
  • Bir tabak üzerine kapatılır ve tencerenin de kapağı kapatılıp pişirilir. Önce kaynayana kadar ocağın altı açık olacak sonra kaynayınca kısılır ve kısıkta pişer.
  • Pişince tabak alınır ve kapağı kapalı olarak soğumaya bırakılır.
  • Afiyet olsun...

Cuma, Nisan 28, 2006

Brokoli Salatası

Malzemeler:
  • Brokoli
  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Dereotu
  • Tuz
  • Su

Yapılışı:

  • Bir tencereye su koyup kaynatın. İçine tuz atın.
  • Brokoliyi çiçeklerine ayırıp yıkayın ve kaynayan suyun içinde 3 dakika haşlayın.
  • Sonra brokolileri soğuk suya alıp süzün. Bir kaba yerleştirin.
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp içine dereotu kıyın.
  • Yoğurdu brokolilerin üzerine gezdirin.
  • Afiyet olsun.

Perşembe, Nisan 27, 2006

Mantarlı Kabak Salatası


Yukarıdaki salatayı Gülizar Abla yapmıştı. Sotelenmiş mantar, ince doğranmış kabak ve sarımsaklı yoğurt karışımı olan bu salata yemeklerin yanına çok yakışmıştı.

Salı, Nisan 25, 2006

Patlıcan Soslu Makarna

Malzemeler:
  • Yarım paket makarna
  • 2 adet patlıcan
  • 6 adet büyük mantar
  • 3 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • tuz, karabiber
  • sıvıyağ
  • rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı:

  • Makarnayı haşlayıp, süzün.
  • Bir tarafta patlıcanları alacalı soyup, küp küp doğrayın ve tuzlu suda azıcık bekletin.
  • Yıkayıp süzüp kızartın.
  • Diğer tarafta tavaya yağ koyun ve içine sarımsak ve doğranmış mantar koyup kavurun.
  • Kabuğu soyulmuş domatesleri ilave edin. 5 dakika soteleyin.
  • Eğer patlıcanları kızartmak istemezseniz mantarlardan önce ilave edin.
  • Tuz karabiber ilave edin.
  • Sosla makarnayı karıştırın.
  • Üzerini kaşar peyniri rendesi ile süsleyin ve servis edin.
  • Afiyet olsun.

Pazartesi, Nisan 24, 2006

Pratik Tavuk Yemeği


Bu benim her zaman yaptığım pratik bir tavuk yemeği, basit bir tarif ama belki birilerinin işine yarar diye yazıyorum. Evde ne malzeme varsa onları kullanıyorum, bu seferkinde aşağıdakiler vardı.

Malzemeler:
  • 4-5 adet tavuk but
  • 1 tane soğan
  • 1 domates
  • 1-2 patates
  • 1 havuç
  • 1 kase mantar
  • maydanoz
  • tuz, karabiber, kekik
  • sıvıyağ

Yapılışı: Tencereye biraz sıvıyağ ve tavuklar konur. Kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Arada sırada tavuklar çevirilir. Diğer yandan bütün sebzeler doğranır.
Tavukların pişmesine yakın, suyunu salıp çekince içine soğanlar ve mantarlar atılır sotelenir. Havuçlar ve patatesler içine katılır. En üste domatesler konur. Tuzu biberi de ilave edilip kapağı kapanarak pişmeye bırakılır.
Suyu azalırsa kıyısından az su ilave edilir. Sebzeler pişince ocaktan almadan kekik ve maydanoz ilave edilir. Bir tıkırdatılıp altı kapatılır. Afiyet olsun...

Cuma, Nisan 21, 2006

Çikolatalı Brownie (Çikolata Şelalesi)


Televizyonda Gülay Kuriş bir yemek programında yapmıştı...

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 75 gr toz şeker (3 çorba kaşığı koydum)
  • 50 gr un (1 k. fincanı koydum)
  • 125 gr bitter çikolata
  • 75 gr margarin

Yapılışı:

  • Yumurta, şeker ve un çırpılır. Çok çırpmaya gerek yok.
  • Margarin ile çikolata ocakta eritilir.
  • Eriyince karışıma katılır.
  • Firın kaplarının içi yağlanır ve yapışmasın diye un veya pudra şekeri serpilir.
  • Kaplara bölünür. (4 tane Paşabahçe cam fırın kabına yaptım, ama 6 tane muffin kalıbına yapılmıştı...)
  • 180-200 derecede 9-10 dakika pişirilir.
  • Üzerine nane yaprağıyla süslenip, dondurma ile servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

Perşembe, Nisan 20, 2006

Sandal Köfte (Yoğurt yatağında, mantarlı)

Malzemeler:
  • 350-400 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yumurta
  • bayat ekmek içi
  • tuz, karabiber, kimyon

Üzerine:

  • 1 kase mantar
  • 1 soğan
  • 2 domates
  • 3 sivribiber
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi veya dilim
  • sıvıyağ
  • tuz
Sosu için:
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 kase yoğurt


Yapılışı:

  • Kıymanın üzerine soğan rendelenir. Üzerine yumurta kırılır, ekmek içi ve baharatlar konup yoğurulur.
  • Sandal şekli verilen köfteler fırın kabına dizilir. Elimizi ıslatarak şekil vermek kolaylık sağlar.
  • Köfteler 180 derece fırında yarı kızartılır. (Tam kızarmadan alınır.)
  • Soğanlar, mantarlar doğranır. Tavaya sıvıyağ alınır.
  • Soğanlar konur biraz döndürüp mantarlar konur, sotelenir.
  • Daha sonra biberler ilave edilip sotelenir. Domates ve baharatlar da eklenir, arzuya göre kekik konabilir. Domatesler de sotelendikten sonra altı kapatılır.
  • Köftelerin içi doldurulur.
  • Sosu için salça yağda döndürülür ve sıcak su konur. Koyu kırmızı kıvamda sos elde edilir. Hemen kaynayınca alınıp köftelerin kıyısından dökülür.
  • Kaşar peyniri rendesi veya dilimi üzerine konur ve erisin diye tekrar fırına sürülür.
    Kaşarlar eriyince fırından alınır.
  • Yoğurt üzerinde servis edilir.
  • Afiyet olsun...

Sevin'in Keki


Malzemeler:

Kek:

  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı kakao

Sos:

  • 2 su bardağı sütün içine
  • 2 tatlı kaşığı nescafe
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema:

  • 2 yumurta
  • 1/2 litre süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 200 gr. labne peyniri
  • üzerine 1 paket krem şanti

Yapılışı:

  • Kek için yumurtalar ile şeker çırpılır.
  • Diğer malzemeler de katılarak tekrar karıştırılır.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir.
  • Bir kapta sos hazırlanır ve fırından çıkan kekin üzerine dökülür.
  • Krema için yumurta, şeker ve un karıştırılır.
  • Sütü konur ve karıştırarak krema kıvamına gelene kadar ocakta pişirilir.
  • Ilıyınca tuzsuz labne peyniri içine konur ve mikserle çırpılır.
  • Kekin üzerine sürülür.
  • Soğuyunca 1 paket krem şanti hazırlanır ve kremanın da üzerine sürülür.
  • Hindistan cevizi tozu ve kakao serpilerek süslenir.
  • Afiyet olsun...

Salı, Nisan 18, 2006

Şekerleme


Çorum iline ait bir kurabiye, un kurabiyesine benzese de daha lezzetli...

Malzemeler:
  • 250 gr margarin (Yarısını tereyağı koy)
  • 250 gr pudra şekeri
  • 250 gr + 1 avuç un

Yapılışı:

  • Margarini erit ve soğut, dibine suyu çıkıyor onu at.
  • Yağ ve şekeri elle iyice beyazlat, sonra un koy ve fazla yoğurma.
  • Parmak kalınlığında yuvarla, çubuk yap kes, verev uçları üçlü birleştir.
  • Yavaş ayarda pişir. Keki 180 derecede pişiriyorsan onu 100 de mesela...
  • Elini bastır, çökmezse pişmiş demektir.
  • Afiyet olsun...

Pazartesi, Nisan 17, 2006

YE#9 Yöresel Yemekler: Hamur Aşı (Çorum)

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 avuç kesme hamur
  • su
  • tuz

üzerine:

  • yoğurt
  • nane
  • sarımsak
  • tereyağı
Kesme hamur: 1 yumurta, un, su ve biraz tuz ile hamur hazırlanır. İnce olarak açılır, biraz kurumaya bırakılır. Kurumaya başlayınca 4'e katlanır ve ince ince şeritler kesilir sonra onlar da dikine kesilip küçük kare şeklinde hamurlar elde edilir. Bunlar iyice kurutulup kavanozda saklanır.

Yapılışı:
  • Yeşil mercimeği yıkayıp üzerine su koyup haşlayın. Mercimekler iyice yumuşamadan önce hamurunu atın.
  • Tuzunu da koyup, hamurlar yumuşayıncaya dek pişirin. Çorba kıvamında olacak, çok suyunu çekerse sıcak su ilave edin.
  • Bir kaseye sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Bir kapta da tereyağında nane kızdırın.
  • Çorbayı servis edeceğiniz zaman her tabağın üzerine önce sarımsaklı yoğurdu gezdirin sonra da tereyağında naneyi gezdirin.
  • Mercimeğin suyu dökülmediği için çok besleyicidir.
  • Afiyet olsun...

YE #9 Yöresel Yemekler: Yoğurt Çorbası (Çorum)

Yoğurt Çorbası Çorum'un düğün çorbasıdır...


Malzemeler:
  • 4-5 tepeleme dolu çorba kaşığı katık (süzme yoğurt)
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • su
  • tuz

üzerine:

  • tereyağı
  • nane
  • kıkırdak

Kıkırdak: Kesme hamurun hamurundan hazırlanır. İnce kalem gibi yuvarlanır. Kıyıları verev olacak şekilde küçük toplar kesilir ve tereyağında kızartılır.

Yapılışı:

  • Tencerede yumurta, yoğurt ve un tahta kaşıkla karıştırılır.
  • Azar azar suyu konarak eritilir.
  • Ocağa alınır ve hep aynı yöne karıştırarak pişirilir. Koyulursa kenarından sıcak su ilave edilir.
  • Pişince tuzu konur. Ocağın altı kapatıldıktan sonra da 1-2 dakika karıştırılır. (Kesilmemesi içinmiş.)
  • Üzerine kızdırılmış tereyağında nane ve kıkırdak dökülerek servis yapılır.

Not: Ben sadece tereyağında nane gezdirdim. Kıkırdak yapma fırsatım olmadı.

Diğer yöresel yemek tarifleri için bu ayki etkinliğin evsahibi Olsai'nin sitesine bakınız...

Perşembe, Nisan 13, 2006

Sade Kek


Her daim güzel olan bir kek tarifi. Kalıba döktükten sonra üzerini elma dilimleri ile süsledim.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 buçuk su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • biraz limon kabuğu rendesi
  • Üzeri için pudra şekeri

Yapılışı:

  • Yumurtalar ile şekeri çırpın, sonra diğer malzemeleri koyup çırpın.
  • Kabartma tozunun üzerine bir iki damla limon sıkınca daha iyi kabarıyor.
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökün. Üzerini elma dilimleri ile süsleyin (Arzuya göre...)
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
  • Üzerine pudra şekerini sıcağı sıcağına dökün.
  • Afiyet olsun.

Çarşamba, Nisan 12, 2006

Mayalı Poğaça

Malzemeler:
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 paket yaş maya
  • 2 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)

İçi için: Peynir ve maydanoz. (Arzuya göre başka iç harcı da konur.)

Yapılışı:

  • 1 bardak ılık suda mayayı ve şekeri karıştırın.
  • Sonra diğer malzemeler ile yoğurun. 1 saate yakın mayalanması için bekletin.
  • Küçük yuvarlaklar yapıp içine malzeme koyup kapatın.
  • Yağlanmış tepsiye dizin.
  • Üzerine yumurta sürün.
  • 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
  • Afiyet olsun...

Pazartesi, Nisan 10, 2006

Patlıcanlı Bulgur Pilavı

Malzemeler:
  • 1,5 bardak pilavlık bulgur,
  • 1 adet irice patlıcan,
  • 1 adet soğan,
  • 2 adet sivri biber,
  • 2 adet domates
  • Zeytinyağı
  • 3 bardaktan biraz az su.

Yapılışı:

  • Patlıcanı alacalı soyup, kuşbaşı doğrayıp, tuzlu suda bekletin acısı çıksın.
  • Soğanı ve biberleri yemeklik doğrayın. Tencereye yağı koyun miktar size kalmış az gelirse pilav pişince de üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz. (Daha sağlıklıymış)
  • Soğanlarla biberleri biraz soteledikten sonra patlıcanları da katıp sotelemeye devam edin.
  • Patlıcanlar yumuşadıktan sonra küçük küp küp doğranmış domatesleri de ekleyin ve domatesler de yumuşayınca bulguru ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak suyunu dökün, tuzunu koyun ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince altını kapatıp demlenmeye bırakın.
  • Normalde bulgur pilavında 1 bardak bulgura 2 bardak su koymama rağmen sebzelerin de suyu olduğundan 1 e 1,75 kadar su koyuyorum.
  • Afiyet olsun...

Pazar, Nisan 09, 2006

Patlıcanlı Domates Salatası


Malzemeler:
  • 1 adet közlemelik patlıcan
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3 adet sivri biber
  • zeytinyağı
  • tuz
  • limon suyu
Yapılışı:
  • Soğanı, domatesleri ve biberleri salata için doğra.
  • Patlıcanı közle ve küçük küçük doğra.
  • Hepsini karıştır. Yağını tuzunu limonunu koy.
  • Üzerini de maydanoz, dereotu ne ile istersen süsle.
  • Afiyet olsun...

Cumartesi, Nisan 08, 2006

Sosisli Biberli Makarna

Malzemeler:
  • Yarım paket makarna
  • 2 adet sosis
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1-2 adet sivri biber
  • 1 küçük soğan
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • tuz

Yapılışı:

  • Makarnayı haşla süz.
  • Sosisleri ince dilimler şeklinde doğra, soğanı ve biberleri de doğra hepsini yağda sotele, birazcık tuz serp.
  • İyice sotelendikten sonra makarnaya karıştır, soğuduysa ısıt, servis yap.
  • Afiyet olsun.

Perşembe, Nisan 06, 2006

Sucuklu Pizza

Hamurunun tarifini Oktay Usta'nın yemek programından aldım. Daha küçük bir tepsiye yaptığım için malzemeyi yarıya indirdim.

Malzemeler:
  • 4 su bardağı un (Ben 2 bardak kullandım)
  • 1,5 çorba kaşığı kuru maya (Yarım paket yaşmaya kullandım)
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ (2 kaşık kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Ilık su (azar azar konuyor)

Üzerinin harcı:

  • Sucuk
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 adet küçük domates
  • 1 küçük soğan
  • 1 kase mısır konservesi
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi
  • 2 çorba kaşığı ketçap
  • kekik
  • tuz
  • karabiber
  • sıvı yağ

Yapılışı:
Kaba unu koy, ortasını havuz yap. Havuzun içine mayayı koy, az ılık su ile erit, sıvıyağı şekeri, tuzu ekle, unla karıştır ve yoğur. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak suyun miktarı da ona göre ayarlanacak. Eğer katı olursa az su eklenir, yumuşak olursa da ele biraz un alınır. Hamuru tezgaha al ve tezgahta da yoğur. Hamuru tepsi büyüklüğünde aç, yağlanmış tepsiye koy. Üzerine yağ, ketçap, kekik, tuz, biber serpip yaydır.
Üzerine konacak malzemeleri doğra ve karıştır, kaşar peynir hariç. Hamurun üzerine yaydır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına ver. Kaşar rendesini pişmesine yakın üzerine yaydır ve ısıyı 10 derece azalt. Eriyince fırından çıkar.

Afiyet olsun...