Salı, Kasım 14, 2006

YE #16 PATATES : Patatesli Toplar ve Patatesli Gül Böreği


Bu ayki etkinliğin ev sahibi sevgili Evren, kendisine bu konuyu seçtiği için teşekkür ederiz. Patates soğan bir evin olmazsa olmazı. Yaptığım yemeklerin yüzde seksenine patates koyuyorum herhalde. Etkinlik için börek ve kendi uydurduğum patatesli topları yaptım ama geç kalmışım, yayınlanır mı bilemiyorum. Etkinliğin tarihi ayın 15i olarak aklımda kalmış, şimdi bakıp da 13ü olduğunu görünce şok oldum. Bir umut Evren'e e-posta attım bakalım :)


Patatesli Toplar

Malzemeler:
  • Haşlanmış 2-3 patates
  • 1 havucun rendesi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • Biraz limon suyu
  • tuz
  • Kıvırık salata yaprakları
  • Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:

Haşlanmış patates ezilir ve içine havuç rendesi konur. Maydanoz ve dereotu kıyılır, arzu edilirse taze soğan da kıyılır ve karıştırılır. Tuz ve biraz da limon suyu konup karıştırılır. Top top yapılıp kıvırcık salata yapraklarının ortasına konur. Üzerine de biraz sarımsaklı yoğurt damlatılır. Afiyet olsun...

Patatesli Gül Böreği

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 kase yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • çörekotu susam (üzerine)

İçi: 4 adet iri patates haşlanır ve diğer yanda 1 adet soğan doğranıp kavrulur, içine kıyma da konup kavrulur, tuz ve karabiber konur, biraz da salça ve kırmızı pul biber konur. Haşlanıp ezilen patateslerle karıştırılır...

Yapılışı:

  • Yufkalar masaya yayılır, üst üste ve bıçakla dörde bölünür. Elde edilen üçgenlere yoğurt, süt ve sıvıyağ karışımından sürülür.
  • Üçgenin geniş kısmına patatesli harçtan konur ve geniş uç tarafına doğru yufka sarılır. Bir ucundan tutup gül şeklinde döndürülür ve açıkta kalan diğer uç, gülün alt kısma sokturulup saklanır.
  • Üstteki üçgenler bitince alttakilere geçilir.
  • Yağlanmış tepsiye dizilir ve her birinin üzerine 1 kaşık kalan sütlü harçtan dökülür. Bir müddet beklendikten sonra üzerine susam çörekotu serpilir.
  • Isıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.
  • Afiyet olsun.

8 yorum:

SEDA dedi ki...

ellerine sağlık iki tarif de güzel görünüyor.

seda
tarifname.blogspot.com

Defne dedi ki...

Nilüferciğim, patatesliler cok lezzetli görünüyorlar. Ellerine saglık. Mutfağın da cok hos, bekliyoruz yeni tariflerini. Mutfağına da kavuşmuşken daha bir zevkle yapacaksın tabii :)

Öperim.

Hatice dedi ki...

merhaba Nilüfer, etkinliğin tarihi benim de aklımda 15i kalmış, sanırım diğer etkinliklerden öyle bir izlenim oldu...
her iki tarifin de çok lezzetli görünüyor,ellerine sağlık...

Behiye dedi ki...

Nilüferciğim, ellerine sağlık ve mutfağını ben de çok beğendim. Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Sayfandakiler harika gözküyor :P

Adsız dedi ki...

ikiside nefis görünüyorlar ellerine sağlık

www.blogcu.com/mutfaksepeti

ArMeda dedi ki...

Nilüfercim bende etkinliğe gecikmelide olsa katılabildim tariflerin harika ellerine sağlık..Buarada evine kavuşmana sevindim incini öpüyorum sevgiler..

Nilüfer dedi ki...

Teşekkür ederim Seda, hoşgeldin bloguma, her zaman beklerim :)...

Teşekkür ederim Defnecim, biz de öperiz :)

Sevgili Hatice teşekkür ederim, evet ben genelde ayın 15 i sanıyordum.. Sabit olsa iyi olur aslında...

Teşekkür ederim Behiyecim...

Teşekkürler Çilekli Pasta..

Teşekkür ederim Ebrucum..

Arzucum, senin tarifin de o kadar şirin ki, iyiki katılmışsın... Teşekkürler...

Sevgiyle kalın...