Pazartesi, Şubat 05, 2007

Pazı Dolması


Komşumda duydum bu dolmayı, haftasonu denedim. İlk tatmak babama nasip oldu, dün bana uğradı bir ara, beğendi yemeğimi, yaprak dolması gibi dedi. Bir de domates çorbası yapmıştım, çok sevdiğini söyledi, bu zamana kadar babamın domates çorbasını çok sevdiğini bilmiyordum. Nasıl yaptın salçayla mı dediğinde Knorr nasıl tarif ettiyse öyle diyemedim :))

Malzemeler:

  • 1 demet pazı
  • 250 gram kıyma
  • Yarım çay bardağından biraz fazla pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • bir tutam maydanoz
  • tuz, karabiber
  • sıvıyağ
  • salça
  • bir tutam şeker (pişerken üzerine)

Yapılışı:

  • Pazılarınızı güzelce yıkayın ve saplarını kesin, sadece yaprakları kalsın.
  • Bir tencerede su kaynatın ve biraz içine tuz atın.
  • Pazıları bu kaynayan suya sokup çıkartın. Fazla tutarsanız saramazsınız parçalanır.
  • Diğer malzemelerden dolma içi hazırlayın.
  • Yumuşamış pazı yapraklarını ortadan ikiye kesin, ortasının damarını çıkartın.
  • İki parçaya ayrılıyor, her bir parçayı yaprak dolması sarar gibi sarın. Yada harcı kıyısına koyup üçgen üçgen katlayın daha kolay oluyor.
  • Tencerenin dibine biraz sıvıyağ ve salça koyun. Dolmaları üzerine yerleştirin.
  • Üzerine su koyup birazcık tuz ve şeker serpin. Bir tabak kapatın, dolmalar pişerken havaya kalkmasın.
  • Pişince tabağı üzerinden alın. Afiyet olsun..

Not: Ispanak yemeğine annem biraz şeker koyar, acısını alsın diye yoksa acımsı olabilir. Pazı da aynı olabilir diye ben ona da şeker koydum...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık güzel gözüküyor bende yapmıştım geçenlerde ama tadını ne eşim nede ben begendik acımsı bir tat geliyordu anlayamadım annem de hiç yapmadığı için komşumdan aldım tarifi ama görüntü olarak mükemmel

Tuba dedi ki...

Nilufer'cigim, ben de hic yapmadim pazi dolmasi. Aslinda merak de ediyorum nasil oluyor diye. Bir ara denemek istiyorum. Bu arada bana sen diyebilirsin, sevgilerle,

Ferhanca dedi ki...

nilüfercim
pazı dolman çok güzel afiyet olsun....Keki sormuşsun bana fırının turbosunu çalıştırmadan pişirebilirsen ço kiyi olur.
Ben mini fırında pişirdim, fırının kapağını hiç açmadım.Camdan sürekli baktım .Kalıbın çemberinide margarinledim.Fırındna çıkınca bir bıçakla çemberde iki kere ,keki zedelemeden çevirerek çıkardım.Resimde gördüğün gibi yüksek bi kek oluyor.İki paket kabartma tozu muhakkak kullanmalısın.Unu dikkatli koy hamuru çok katı olmasın.Ayrıca kızının doğum günü kutlu olsun.:D

umran dedi ki...

ellerine saglik nilufercim.

Nilüfer dedi ki...

Merhaba Sebnem, ben seker koydum azcık hiç acımsı olmadı. Teşekkür ederim...

Tuba, deneyebilirsin, yaprak sarmaktan daha kolay sanki ;)

Ferhan hanım, teşekkür ederim. Kızımın partisi bugündü iptal oldu, çünkü hasta oldu. Benim de belim tutuldu. Ama sizin pandispanyayı yaptım. Biraz sert oldu sanırım unu fazla kaçırdım...
Teşekkür ederim...

Teşekkür ederim, Ümran...

Sevgiler...

ufukcc dedi ki...

elinize saglik erman toroglu maraton programinda bugün bir futbolcunun hareketini pazi dolmasina benzetti benim de canim cekti bir yapiyim bari.bu arada blogspot türkiyede yasaklanmis gecmis olsun...

Rakunt ideas dedi ki...

Şimdi yaptım süper oldu eline sağlık Nilüfer

Sevgiler

Adsız dedi ki...

nilüfer hanım,
ben de dedim şeker attım güzel oldu. dediğiniz gibi pazıları kaynar suda fazla bekletince parçalanıyolar.sarması zor oldu.
teşekkürler...