Salı, Ekim 17, 2006

Zerde


Anneciğimin yaptığı bu zerdeyi ne zamandır yazacaktım, bayram tatlıları etkinliğine eklemeyi unuttum. Zerde, Kocaeli'nde bilinip düğün, mevlüt gibi yemekli toplantıların sonrasında pilav yanına yapılan bir tatlıdır. Zerde her ilde bilinmiyor sanırım, Çorumlu olan eşimin ailesi bilmiyorlardı ve ilk kez bizde yemişlerdi. Pilav - Zerde ikilisi güzel bir gelenektir.
Ayrıca Kocaeli Gebze'nin beldelerinde bayram tatlısı olarak "oturtma" yapılır, baklavadan biraz farklıdır. Şu anda annemler komşuyla oturmuş yapıyorlarmış. Bayram'da gidince fotoğraflayıp tarifini alacağım...
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı kırıklı pirinç
  • 5 çay bardağı su ve yoğunluğuna göre su ilavesi
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım veya 1 çay kaşığı safran
  • 1 kibrit başı büyüklüğünde zerdeçal (zerde boyası)
  • gülsuyu
  • 10 adet karanfil
  • Şeker (miktarı tadarak ayarlanır, ağız tadınıza göre)

Yapılışı:

  • Pirinç su ile iyice haşlanır ve eğer suyu azalırsa tekrar su ilave edilir. Kıvamı pirinçler içinde yüzecek şekilde olacak. Sütlaç gibi katı ve yoğun kıvamlı olmayacak.
  • Pirinçler haşlanınca safran ve zerdeçal konur, çok kısık ateşte kaynatılır.
  • İyice rengini çekince şeker ilave edilir.
  • Başka bir yerde 10 tane karanfil bir miktar suda kaynatılır ve suyu zerdeye ilave edilir.
  • Gülsuyu ilave edilir.
  • En son olarak da 2 kaşık nişasta az su ile eritilip, zerdeye yavaş yavaş ilave edilip, zerdenin koyuluğu ayarlanır.
  • Bir taşım kaynatıp, kaselere boşaltılır.
  • Afiyet olsun...

Not: Annem göz kararı yaptığı için ancak bu şekilde tarif edebildi. :)

12 yorum:

Adsız dedi ki...

Nilüfer'cim zerde çok güzel görünüyor en son bir yemiştim ellerine sağlık canım sevgiler Ebru

www.blogcu.com/mutfaksepeti

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım enfes olmuş senin tarifinle yapacağım

ArMeda dedi ki...

Nilüfercim bizde de düğünlerde yapılır zerde yemeyeli uzun bir zaman oldu ellerie sağlık anneciğnin sevgiler canım

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nilüfer'ciğim,
Zerde harika olmuş hemde tam kıvamında ellerine sağlık.Uzun zamandır bende hiç yemedim canım,hatırlatma içinde teşekkürler..Sevgiyle kal..

Adsız dedi ki...

Nilüfer'cim tatlın çok güzel gözüküyor ellerine sağlık. Bu gece bin aydan daha hayırlı bir gece bu mübarek gecenin senin ailenin ve tüm sevdiklerin için hayırlara ve başramınında ismi gibi şeker tadında gecmesini Yüce Rabbim'den temenni ederim

Adsız dedi ki...

Daha önce adını duyduğum fakat tatmadığım bir lezzet. Ellerine sağlık. Kandilin mübarek olsun.www.blogcu.com/pembeli

Adsız dedi ki...

Bizlere sınava tutulduğumuz bu dünyanın geçiciliğini hatırlatan; kardeşçe, dürüst, mütevazı bir yaşamın kapılarını aralayan bu mübarek gecenizi kutlarım.

Nilüfer dedi ki...

Arkadaşlar hepinize tek tek çok teşekkür ederim.
Mübarek Kadir gecenizin hayırlı olmasını, bayramınızın mutlu neşeli güzel geçmesini dilerim...
Sevgiler

Beyhan dedi ki...

Isparta'da da düğün yemeklerinde bazen zerde ikram edilir.Ben yedim mi acaba hiç hatırlayamadım.Denemekta fayda var.Ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

Thanks for sharing the link, but unfortunately it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please reply to my post if you do!

I would appreciate if a staff member here at mutfaksohbetleri.blogspot.com could post it.

Thanks,
Alex

Adsız dedi ki...

Hello there,

I have a message for the webmaster/admin here at mutfaksohbetleri.blogspot.com.

Can I use part of the information from your post right above if I give a link back to this website?

Thanks,
James

Adsız dedi ki...

Hello,

Thanks for sharing this link - but unfortunately it seems to be down? Does anybody here at mutfaksohbetleri.blogspot.com have a mirror or another source?


Thanks,
William