Çarşamba, Mayıs 10, 2006

Ispanaklı Mayalı Çörek


Çorum yöresine ait olan bu çöreği görümcem yaptı. Adım adım fotoğraflayıp yazıyorum. Lezzetine doyum olmayan bir çörektir ;) Ayrıca haşhaşlısını da yapıyorlar...

Kaba sekiz su bardağı kadar un koyuyorsunuz, bir bardakta bir paket yaş mayayı ılık su ile eritiyorsunuz ve bir kaç dakika bekliyorsunuz. Una 1 tatlı kaşığı şeker ve 3 tatlı kaşığı tuz karıştırıp mayayı da ekleyip oldukça yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz. Bir kaba su koyup elini suya batıra batıra hamuru yoğurdu ablam. Fotoğraf hamurun yoğrulduktan sonraki hali. En az iki saat hamuru mayalanmaya bırakıyorsunuz. Biz gece geç saatte yaptık ve sabaha kadar bekledik hamur o tencereden bayağı taştı. Ablam taşacağını bildiğinden hazırlıklıydı... :)

İçi için ıspanakları yıkayıp süzüp ince ince kıyıyorsunuz, ince doğranmış soğan, kavrulmuş kıyma, tuz ve karabiber ilave edip karıştırıyorsunuz.

Bir kapta margarini eritip içine sıvıyağ ilave ediyorsunuz.

Hamurdan bezeler koparıyorsunuz.

Bezeleri şekilde görüldüğü gibi açıp üzerine yağ sürüyorsunuz ve harcını bu şekilde koyuyorsunuz. İçi yaydırınca güzel olmuyormuş.

Şekilde görüldüğü gibi kıvırıyorsunuz esnete, esnete...



Fırın tepsisine diziyorsunuz ve bıçakla kesiyorsunuz. Biraz tepsi mayası alması için bekleyin ve fırına vermeden üzerine yumurta sarısı sürün. Yumurta sarısını önce sürüp beklerseniz kabarmazmış... Hamurları bu sıklıkta yerleştirmek güzel oluyor çok yayvan olursa iyi olmazmış...



Önceden ısıtılımış 200 derece turbo fırında 18-20 dakika pişirmek yetiyor. Fırından çıktıktan sonra üzeri bir bezle örtülerek biraz dinlendiriliyor.
Afiyet olsun...

23 yorum:

Unknown dedi ki...

Niluferrr bencede cok lezzetlidirler belli baksana:)Kesinlikle ilk firsatta deneyeyim.Evde iki gune bi mayali hamur var nasilsa...bende yapiyorum hatta belli bir yere kadar ayni sonra degisiyor...hadi operim cok..
Gulenay

Adsız dedi ki...

Ayy cocukluguma geri dondum. Ama ben kucukken de hashaslisini daha cok severdim. Ellerinize saglik. Corum yemeklerini gormek ne guzel.

Fatma

Adsız dedi ki...

cok güzel, börek olupta incecik acmak gerekmeden ve böyle güzel görünen börek kötü olabilirmiki??denicem en kisa zamanda, elinize saglik, iyiki paylasmissiniz:))ve börek kadarda bicok güzel tarifleriniz var, hepsi birbirinden güzel:))

Adsız dedi ki...

Merhaba, corekler cok lezzetli gorunuyor ellenize saglik. Bizde cok yapariz bundan ama incecik acipta ve icine yag surmeden. Beni ceken tarafida ince olmamasi sizin tarifinize yaptim gecen gun harika oldu. Evde cok begenildi. Paylasim icin tessekkurler!
Sedef

Nilüfer dedi ki...

Arkadaşlar bu yorumları görmemiştim, teşekkür ederim. Bu çörek gerçekten çok lezetlidir. Haşhaşlısı da meşhurdur... Ama aynen bu şekilde yapmak gerekir, esnete esnete kıvırmak, rulo gibi dümdüz sarmamak lazım... Bir de tepsiye sıkı sıkı yerleştirmek gerek. Yoksa bu kadar yumuşacık pamuk gibi olmaz sanırım...

Sevgiler..

katze dedi ki...

ellerinize saglik cok güzel görünüyolar.yalniz ben hamur islerinde acemi oldugum icin anlayamadim,hamuru oklava ilemi actiniz yoksa elinizlemi.sanki elinizle acmissiniz gibi duruyorda??

cevap verirseniz en kisa zamanda denemek istiyorum.

Adsız dedi ki...

tarifinizi gecen gun yaptim. hersey iyi ama ben hamuru kaca boldunuz onu anlamadim benim sizin kadar cok duzgun olmadi keserken ispanaklar disari ciktihep.hamur sundu ozen gozterdigim halde duzgun olmadi.hamuru kac bezeye ayirdiniz acaba kalinmi actim ama ince oluncada rulo yaparken patlama yapiyordu.

Nilüfer dedi ki...

Hamuru merdane ile açıyoruz...
Kaç parçaya böldüğümüzü saymadım. Tepsideki sıralar sayılırsa kaç beze yapıldığı ortaya çıkar. Bizim hamur artmıştı...

Adsız dedi ki...

ispnakali börek cok güzel görünüyor. ilk firsatta denemeyi düsünüyorum. cok güzel anlatmissiniz.ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

harika görünüyor. ellerinize sağlık.ben sinopta görev yapıyorum burada da çok yapılır. Hatta çok sevdiğimden öğrencilerim sık sık getirir ben yerim bi güzel tabi ilk geldiğim 6 ayda 12 kilo almıştım da allahtan şimdi kontrol altında:)

Adsız dedi ki...

az once yaptim. bayagi yoruldum ama degdi dogrusu.annemin cok sik yaptigi bir corekti.birden aklima geldi, oylesine google da ararken karsima cikti, ben de ac karnina ise giristim.harika oldu.kiymali soganli ve peynirli de yaptim ben.cok tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

ben hemen hemen evimde ıspanak oldukca yaparım cok güzeldir haşhaşlısıda güzel olur kendimde çorum vatandası olarak corum yemeklerini görmek güzeldi paylaşım içintşk

Adsız dedi ki...

bende corumluyum ve cok yaparım bu çöregı bızım oralarda hamur işi bayagı coktur bunu yapmayan bın pişman olur ellerınıze saglık cok guzel gozukuyor yapana şimdiden tesekkurler aklıma dustu valla sabah bende yapıyım 1 aydır yapmıyordum tesekkurler ıyı aksamlar

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik tarifinizin her adimini resimlediginiz icin,hic acaba tutar mi diye dusunmedim hemen yaptim gercekten cok lezzetli tesekkurediyorum.simdi surekli yaptigim boreklerden birtanesi oldu..:)

Adsız dedi ki...

hamura yağ koyulmuyor mu peki

Adsız dedi ki...

sanırım hamurrr cıvık oluyor degilmi resimde öyle gözüküyr bende şşimdi denedim bakalım nasıl olucak

Sema dedi ki...

sevgili Çorumumuzun her böreği çöreği birbirinden güzel.Elinize sağlık Nilüfer hanım.

canikom dedi ki...

süper bir tarif...hamurun ince açılması önemlı mı.

Adsız dedi ki...

suna)biz çoruma yeni geldik ve oglum burada anasınıfına başladı ıspanaklı çörek istemişler nasıl yapcam diye düşünürken burayı buldum çok güzel görünüyor bende deniycem çorum çöregini elinize saglık

Adsız dedi ki...

TARİF YOK

NEFRET dedi ki...

sesli chat
sesli chat
sesli chat
sesli chat
sesli chat
sesli chat
sesli chat
seslisayfam

Nilüfer dedi ki...

Yıllar önce yayınlanmış bir yazı. Corumluyum ve biz bunun peynitlisini ve cevizlisini de yaparız. Cevizli olani tarhana corbası ile yeriz . Hey gidi günler heyyyyy

Sesli Chat dedi ki...

Sizler için her zaman daha guzel sohbet etmeniz için en guzel sesli chat sohbet ortamlarını sunuyoruz.Sitemiz guvenilir en kaliteli Sesli Chat odalarını siz degerli kullanıcılar için 7/24 sınırsız sesli chat imkanları sağlamaktadır.