Silinmiş günlüğümdeki tarifleri yayınladığım tarihlere göre tekrar ekliyorum, yalnız bu tarifi şimdi yayınlamak istedim. Malum ramazan ayındayız ve Çorumlu'lara göre mayalısız bir sahur düşünülemez, gerçi ben işin kolayını buldum. Ankara'da marketten bazlama alıyorum, sade mayalı yerine, mayalıdan biraz daha kalın ve sert oluyor, ev yapımına benzemiyor tabiki ama beni sahurlarda kurtarıyor... ;)
Çöreğin hamurundan kalan ile yaptığımız bu mayalılar Çorum'da özellikle ramazanda sahur sofralarını süslüyor, ya da bağda akrabalarla yapılan açık hava kahvaltılarının başrolünde oluyorlar. Sade olarak da yapıldığı gibi içi harçlı olarak da yapılıyor. Harç aynı çöreğin harcından yani ıspanaklı kıymalı.
Çöreğin hamurundan kalan ile yaptığımız bu mayalılar Çorum'da özellikle ramazanda sahur sofralarını süslüyor, ya da bağda akrabalarla yapılan açık hava kahvaltılarının başrolünde oluyorlar. Sade olarak da yapıldığı gibi içi harçlı olarak da yapılıyor. Harç aynı çöreğin harcından yani ıspanaklı kıymalı.
Un suz tuz ve mayadan oluşan hamur kabardıktan sonra bezelere ayrılır ve bu bezeler de üzerlerine bir bez örtülüp biraz bekletilir.
Sonra yuvarlak olacak şekilde açılır ve hiç yağsız tavada kızartılır.
Tavadan alınan mayalılara sıcağı sıcağına tereyağı sürülür, böylece yumuşacık mayalılarımız olur. Bizim mayalıların içi harçlıydı, ben harçlı olanını daha çok seviyorum. :)
İsterseniz hamuru yağda kızartarak fotoğraftaki pufları elde edebilirsiniz...
15 yorum:
Nilufercigim, ne mutlu seni tariflerinle tekrar okuyabilmek. Bu mayalilar ile bitirdin beni, buroda yutkunup duruyorum, olmaz ki canim!:) Hafta sonunda denemek istedigim ne cok sey var, yahu hangisine yestisecegim simdi? Neyse mayali kesin ama gerisini bilmem:)
Opuorum.
Sevgili Nilüfer'ciğim,
Uzun zamandan beri sana mail yazamıyorum,çünki kabul etmiyor nedenini de bilmiyorum.Mayalılar inan harika olmuşlar,ben hamur delisi biri olduğum için bayıldım bayıldım..Ellerine sağlık canım benim bizler içinde yersin yerkende bu lokma gül için bu lokma da defne için dersin sakın unutma.))Sevgiyla kal canım..
Nilüfer hergün blogunu tıklıyor ve merak ediyordum, meğer bu tarafa geçmişsin. Yorum yazmasan bulamayacaktım bak seni:)Umarım iyisindir, sevgilerimle. Behiye
Hoşgeldin Nilüfer'ciğim,senden haber aldığıma çok sevindim.Sitenin silindiğini fark edip üzülmüştüm.Ama olsun tekrar döndün nihayet.Bu mayalılar ikl gördüğümde de bitirmişti beni şimdi de:)))
Mayalılar ve hamurlar nefis görünüyor diğer tariflerde çok güzel ellerine sağlık Sevgiler Ebru
www.blogcu.com/mutfaksepeti
canım ellerine sağlık çok güzeller denenicekler arasına alındı bile
Defnecim teşekkür ederim. Yaparsan haberim olsun.. Biz de öperiz...
Sevgili Gül, güzel yorumların, ilgin için çok teşekkür ederim. Tamamdır sizin için de yerim ;)
Behiyecim, ya ben de blogum o kadar ilgi görmüyor sanıyordum. Ben kendimi buldururum merak etmeyin ;) İyiyim canım sağol...
Beyhancım, benim blogumun ilk yorum yazanım, çok teşekkürler..
Teşekkür ederim Ebru, gelicem senin de ziyaretine.. Lakin ramazanda çocukla iftar yetiştirme telaşından hiçbir şeye fırsat bulamıyorum...
Dilekcim teşekkür ederim canım...
Herkese sevgiler..
Nilüfercim bayılırım bazlamaya benim kayın validemde çok güzel yapar ağzım sulandı ellerine sağlık canım sevgiler...
merhaba Nilüfer, sayfan ve tariflerin cok güzel. firinda eristeye bayildim. mayali ekmegi annemler her zaman yapardi. biz carsidan ekmek almadan büyütüldük. annemler evde kendi ekmegimizi kendileri yapardi. bunlardan bir cesidinide MAYALI ekmekler olustururdu. Bizimkiler sade yapardi. Yencegi zaman isitip icine tereyagi sürülür ve peynir, kiyma doldurulup dürüm gibi yapilip yenilirdi. Fotograflarin cok istah acici, simdi canim cekti. Ellerine saglik, sevgiler suna
Arzucum teşekkür ederim, ben de çok seviyorum da onlar gibi yapamıyorum nedense... :)
Sevgili Suna, çok teşekkür ederim güzel yorumun için... Kayınvalidemler bu mayalıyı akşamdan mayalayıp gece sahurdan 1 saat önce kalkıp yapıyorlar taze taze, hiç üşenmeden ;))
Sevgiler...
Nilufer, seni tekrar duymak ne guzel, hosgeldin :) Tatildeyken yitirdigim icin ulasmak mumkun olmamisti, merak edip durdum.
Esimin sahura hazirlarlar dedigi mayali buymus demek. Sayende bir gun surpriz yapabilecegim artik. Yok, ama kesinlikle ramazan'da degil, sonra. Bunlarla dolu bir mideyle uyuyamayiz ki :)
Sevgili Betül, yorumu daha yeni farkettim, çok teşekkür ederim. :)
Eşine süpriz yapabilirsin, yöresel kategorisinde hep çorum yemekleri var, gelini olduk ya öğreniyoruz işte ;)
Sevgiler
canim bu hamur isinin hangi asamasinda icene ispanak konuldu ben onu anliyamadim yani isapanak galiba o yesil gorunenler onlari nasil bu hamurun icine koyduk. bir de ispanakli kiymali coregi kac bezeye ayiracagiz,yag miktari ne. acemilik zor yazarsan sevinirim.
merhaba bende bu mayalının içine harcının nasıl konulup tekrar şekil verileceğini öğrenmek istiyordum tüm yorumları okudum en son yorumda aynı soru sorulmuş ancak yanıt yazılmamış rica etsem yanıtlarmısınız....teşekkür ediyorum şimdiden...
merhaba
nette mayalı ekmek hamurnun nasıl yapıldığına dair bir tarif arıyordum 2 gündür.bilgilendirme amaçlı sitelerden başka birşey bulamadım.tam vazgeçmişken mayalı diye arattırdım ve sizin sitenize ulaştım.resmini görünce işte bu dedim:)))
sizden bir ricam var sade yapılan bu mayalının net bir tarifini verebilir misiniz?ne kadar un su kullanılıyor?eşimin annesi rahmetli yaparmış hiç denemedim.o yüzden kestiremiyorum ne kadar mazlemeyle yapılabileceğini.maya konuluyor mu içine toz maya veya yaş?
bu konuda yardımcı olursanız çooookkk sevinirim.teşekkürler
Yorum Gönder