Perşembe, Ekim 12, 2006

Ispanaklı Gül Böreği


Benim en sevdiğim börektir, zaten ıspanaklı olan herşeyi çok severim. Böyle tek tek gül şeklinde olunca ikram etmesi de çok rahat oluyor. Ayrıca 3 yufkadan gayet doyurucu 12 adet börek çıkıyor.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka (Yufkalar kalındı, harcı bol kullandım)
  • 1 demet ıspanak
  • 1 adet soğan
  • tuz, karabiber
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 kase yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta sarısı ve çörekotu susam (üzerine)

Yapılışı:

  • Önce iç malzemesi hazırlanır. Ispanaklar yıkanıp ince doğranır, içine yemeklik doğranmış soğan, tuz, karabiber, bir yemek kaşığı yoğurt, çok az sıvıyağ konup karıştırılır. İsterseniz biraz da kavrulmuş kıyma koyup karıştırabilirsiniz.
  • Yufkalar masaya yayılır, üst üste ve bıçakla dörde bölünür. Elde edilen üçgenlere yoğurt, süt ve sıvıyağ karışımından sürülür.
  • Üçgenin geniş kısmına ıspanaklı harçtan konur ve geniş uç tarafına doğru yufka sarılır. Bir ucundan tutup gül şeklinde döndürülür ve açıkta kalan diğer uç, gülün alt kısma sokturulup saklanır.
  • Üstteki üçgenler bitince alttakilere geçilir.
  • Yağlanmış tepsiye dizilir ve her birinin üzerine 1 kaşık kalan sütlü harçtan dökülür. Bir müddet beklendikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam çörekotu serpilir.
  • Isıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.
  • Afiyet olsun.

8 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Nilüfer, annem Selma bu gül böreklerini dondurucuda saklıyor. Çaya çorbaya (!) ansızın geliveren misafirleri için atıveriyor fırına. Pratik bir ikram... Eline sağlık.

Nilüfer dedi ki...

Teşekkür ederim, ben de saklayayım bundan sonra, iyi fikir :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Nilüfercim, hafta sonu sahur için patatesli gül böreği hazırlayıp buzluğa kaldırmıştım. Yalnız sana bir önerim var, yufkanın üzerine sürülen yoğurtlu karışımın içine süt yerine su koyarsan böreklerin daha çok kabarıyor tavsiye ederim. Birde üzerine yumurta sarısını sürmeden önce yumurtanın içine 1 tatlı kaşığı süt koyarsan daha parlak oluyor.
Ellerine sağlık, hayırlı ramazanlar dilerim:)

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba börekler harika görünüyor ellerine sağlık. Hoşça kal. Sevgiler:))

Nilüfer dedi ki...

Önerilerin için teşekkür ederim Pembeli, bir dahaki sefere öyle deneyeyim. Gerçi böyle de çok iyi kabardı. Kardeşim, yoğurt yumuşak yapar süt de gevrek dedi. Ben de her ikisini de koyarım dedim :)) Teşekkürler, sana da hayırlı ramazanlar...

Nilüfer dedi ki...

Teşekkür ederim Tabakta :) Sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Nilüfer'ciğim,
Canım ellerine sağlık harika oluyor,bir öneride benden ister misin? Her tarafına erimiş tereyağı sürersen çok hafif ve de elde açma börek gibi oluyor.Dondurucuyu kesin dene acil yardım deposu resmen bizler için.

Sana ve ailene güzel bir hafat sonu diliyorum.Sevgiler..

Adsız dedi ki...

tarifte iki tane yoğurt ölçüsü var ve 2006 dan beri kimse farketmemiş.blogger yorumlarının ne kadar yüzeysel olduğunun göstergesi.