Pazartesi, Şubat 19, 2007

YE # 19 KEK : Tahinli Kek


Bir etkinlik daha geldi çattı, bu aylar çok çabuk geçiyor. Bu ayın etkinliğinin evsahibesi Kekevi'nden Ayşenur, konumuz da kekler. Bundan daha güzel bir konu olamazdı zaten. Kendisine hem konuyu seçtiği için hem de etkinlikteki evsahibeliği için çok teşekkür ederiz. Onu oldukça yoracağımızı tahmin ediyorum ;) Ben etkinlik için üç çeşit kek yaptım. Kimbilir ne kadar güzel kek tarifleriye karşılaşacağız.

Tahinli keki kitapta (Tatlım, Doğan Gazetecilik) görür görmez yapmaya karar vermiştim. Bir akşam çaya arkadaşlarımız gelince, onlara hemen bu keki yaptım. Çok beğendiler ve tarifini istediler, etkinlikten bahsedip, o tarihte sitemde bulabilirsiniz dedim :) Gerçekten çok lezzetli olduğunu, özellikle de üzerindeki tahinin çok yakıştığını söylemeden edemeyeceğim.

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un
  • 8 yemek kaşığı tahin (yarısı üzeri için)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (üzerine)
  • Ceviz kırığı (üzerine)

Yapılışı:

  • Yumurtalarla şeker beraber çırpılır.
  • Yoğurt ve sıvıyağ eklenir ve biraz daha çırpılır.
  • Un ile kabartma tozunu karıştırıp içine ekleyin ve karıştırın.
  • 4 kaşık tahini de ekleyip tekrar bir karıştırın.
  • Yağlanmış, ortası delik kek kalıbına dökün ve önceden ısınmış 175 derece fırında pişirin.
  • Pişip fırından çıktıktan sonra, kalan tahini üzerine kaşıkla eşit olarak döküp sürün.
  • Tahinin üzerine 2 çorba kaşığı kadar toz şeker serpin ve ceviz kırığı ile süsleyin.
  • Afiyet bal şeker olsun...

YE #19 KEK: Armutlu Kek

Sofra Dergisinin Eylül 2006 sayısının özel konusu keklerdi. Ne zamandır oradaki armutlu keki denemek istiyordum, sonunda kızımın doğumgününde annemlere yaptım. Çok beğendiler. Büyük düz bir kalıba yaptığım için ince bir kek oldu. Siz daha küçük kalıba yaparsanız, kalın bir göz dolduran bir kekiniz olabilir. Ben tarifte kendime göre ufak değişiklikler yaptım.

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı pudraşekeri (toz şeker kullandım)
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 2 adet armut
  • 4 yemek kaşığı kayısı marmeladı (bal kullandım)

süslemek için: file badem (fındık kullandım)

Yapılışı:

  • Şeker ile margarini kaba alıp iyice çırpın. Sonra yumurtaları ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Kabartmatozunu una karıştırıp, unu da karışıma ekleyin. Güzelce karıştırın ve yağlanıp unlanmış 20 cmlik düz kalıba dökün. Benim kalıbım 28 cmdi.
  • Temizleyip dilimlediğiniz armutları kekin üzerine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
  • Çıkarttıktan sonra üzerine marmeladı veya balı sürün. File bademle veya benim gibi fındıkla süsleyip servis yapın.
  • Afiyet olsun...

Porsiyon Kekler



Keki bu şekilde sunmayı sevgili Arzu (Armeda)'da görmüştüm ve çok hoşuma gitmişti. Her zamanki sade kekimin malzemesini arttırıp dikdörtgen bir tepsiye yaptım. Piştikten sonra kare parçalara kestim ve Arzunun tarif ettiği sütlü kakaolu sosa buladım. Üzerine de çikolata eritip sürdüm, fındıkla süsledim. Çok güzel oldu, bir daha daha küçük karelere keseceğim ve üzerini farklı farklı süsleyeceğim. Becerikli Arzu'cuğuma çok teşekkür ederim.

Arttırdığım kekin ölçüleri:

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1-2 damla limon suyu

Sosu için: 1 su bardağı süt, 2,5 yemek kaşığı kakao, 2,5 yemek kaşığı pudra şekeri

Sos pişirilmiyor, kek parçasının dört bir kenarını batırıp çıkartıyorsunuz. Sonra da hindistancevizine batırıyorsunuz.

Pazartesi, Şubat 12, 2007

İnci'nin Doğumgünü Pastası


Biricik kızımın doğumgünüydü 10 Şubat. Onunla ilgili herşeyi onun günlüğüne yazıyorum zaten, burada da onun için yaptığım pastayı yazayım. Dergide renkli leblebi şekerli bir pasta gördü ve onu istedi. Yaparım diye söz verdim ama renkli leblebi yakın civarda bulamadım ben de Kent'in renkli jelibon şekerlerinden alıp pastasını onlarla süsledim. Rahatsızlandığı için bizde olacak doğumgünü partisini iptal ettik, ama cuma günü komşumuzda gün vardı, başka çocuklara da nezlemizi bulaştırma olasılığına rağmen (zaten hepsinin burnu akıyordu) pastamızı alıp çıktık. Orada da pastaya ilave süs koydular ve minik bir doğumgünü partisi oldu. İkinci parti de pazargünü annemlerle oldu. Ama o zaman pasta hazırdı, çünkü ben de rahatsızdım...

İnci'nin pastasının içi muzlu kremalı, üzeri ise kremşanti. Pastanın tarifi Ferhan Hanımın günlüğünde var. Herhalde ununu biraz fazla koydum umduğumdan biraz daha sertti, çok rahat üç parçaya kesildi, ama bol sütle ıslatınca gayet güzel günü kurtardı. Hatta ben yine mükemmeliyetçilik yapmayıp dilimi tutsaydım, sert oldu biraz demeseydim kimse anlamayacaktı. Çok güzel çok beğendik, çok hafif olmuş dediler, ben sürekli denediğim için sen bilip anlıyorsun dediler.


Pazartesi, Şubat 05, 2007

Pazı Dolması


Komşumda duydum bu dolmayı, haftasonu denedim. İlk tatmak babama nasip oldu, dün bana uğradı bir ara, beğendi yemeğimi, yaprak dolması gibi dedi. Bir de domates çorbası yapmıştım, çok sevdiğini söyledi, bu zamana kadar babamın domates çorbasını çok sevdiğini bilmiyordum. Nasıl yaptın salçayla mı dediğinde Knorr nasıl tarif ettiyse öyle diyemedim :))

Malzemeler:

  • 1 demet pazı
  • 250 gram kıyma
  • Yarım çay bardağından biraz fazla pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • bir tutam maydanoz
  • tuz, karabiber
  • sıvıyağ
  • salça
  • bir tutam şeker (pişerken üzerine)

Yapılışı:

  • Pazılarınızı güzelce yıkayın ve saplarını kesin, sadece yaprakları kalsın.
  • Bir tencerede su kaynatın ve biraz içine tuz atın.
  • Pazıları bu kaynayan suya sokup çıkartın. Fazla tutarsanız saramazsınız parçalanır.
  • Diğer malzemelerden dolma içi hazırlayın.
  • Yumuşamış pazı yapraklarını ortadan ikiye kesin, ortasının damarını çıkartın.
  • İki parçaya ayrılıyor, her bir parçayı yaprak dolması sarar gibi sarın. Yada harcı kıyısına koyup üçgen üçgen katlayın daha kolay oluyor.
  • Tencerenin dibine biraz sıvıyağ ve salça koyun. Dolmaları üzerine yerleştirin.
  • Üzerine su koyup birazcık tuz ve şeker serpin. Bir tabak kapatın, dolmalar pişerken havaya kalkmasın.
  • Pişince tabağı üzerinden alın. Afiyet olsun..

Not: Ispanak yemeğine annem biraz şeker koyar, acısını alsın diye yoksa acımsı olabilir. Pazı da aynı olabilir diye ben ona da şeker koydum...

Salçalı Biftek


Internette arayıp sevgili Aslı (Tarçın'ın Mutfağı) nın sitesinde bulduğum tarifi yaptım. Gayet lezzetli ve pratik oldu, düdüklü kullanmak insana çok vakit kazandırıyor.

Papaz Yahni

 


Sofra Dergisinin bu ayki sayısında vardı. Ne zamandır arpacık soğanlı yemek yapmadığımı hatırladım ve papaz yahni yaptım. Yemek yemeden önce fotoğraflayamadım ama kalanı iki kulpluya koyarken fotoğrafını çektim ;) Pratik arada sırada yapılabilecek bir yemek, tabi kuzu eti ile aranız iyiyse..

(Yapılışını fırsat bulunca yazacağım...)